Wino jarzębinowe

jarzebina2

 

 

Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.

Składniki:
6 kg owoców jarzębiny
6 kg cukru
30 g kwasku cytrynowego
6 g pożywki dla drożdży
12 l wody źródlanej
1 opakowanie matki drożdżowej typu malaga

 

Przygotowanie:
Do wykonania wina najlepiej użyć przemarzniętych owoców jarzebiny. Należy je dokładnie przebrać, usunąć szypułki i zepsute owoce. Owoce zmiażdżyć i zalać wrzątkiem, następnie wystudzić. Dodać kwasek cytrynowy, pożywkę, syrop z cukru i matki drożdżowej. Tak przygotowany nastaw odstawić na około tydzień. Następnie wycisnąć sok i dodać około 4 kg cukru w postaci syropu. Odstawić do dalszej fermentacji.

 

wino domowe