- Odsłon: 186
Szara pleśń
Objawy i rozwój:
Choroba występuje na częściach nadziemnych roślin. Młode rośliny pokrywają się plamami gnilnymi, przewracają się i obumierają. U większych roślin występują plamy z szarym nalotem. Szara pleśń u pomidora powoduje zgniliznę łodyg, owoców i liści. U sałaty gnije szyjka korzeniowa. U ogórków gniją zawiązki oraz owoce. Grzyb jest polifagiem, porażającym wiele gatunków roślin uprawnych. W formie grzybni, sklerocjów i konidiów może przetrwać zimę w glebie na resztkach zamierających części roślin. Zimować może także na narzędziach uprawowych, opakowaniach, konstrukcjach przechowalni i na nasionach. Patogen rozwija się najszybciej w warunkach wysokiej wilgotności powietrza (95-100%) i przy temperaturze 15-20oC. Sprzyja mu także mała ilość światła, osłabienie roślin innymi chorobami, niedobór wapnia i potasu w glebie. W trakcie uprawy grzyb atakuje obumarłe lub mechanicznie uszkodzone części roślinne np. resztki okwiatu, szypułki kwiatowe, zamierające owoce i miejsca po oberwanych liściach pędach i owocach. W wyniku choroby na organach rośliny powstają brunatne lub szare nekrotyczne plamy. Patogen wywołuje również mokrą zgniliznę tkanek. W warunkach wysokiej wilgotności powietrza zmienione chorobowo miejsca pokrywają się beżowym, puszystym, pylącym nalotem zarodników konidialnych grzyba. Grzyb jest jednym ze sprawców zgorzeli siewek i zamierania pędów u podstawy łodyg. Grzyb często poraża nasiona.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Profilaktyka i zapobieganie:
Nie sadzimy roślin zbyt gęsto. Nawoż zawierający azot, stosujemy w odpowiednich proporcjach. Regularnie odchwaszczamy zagonek. Nie przesadzamy z podlewaniem. Do ochrony sałaty stosujemy Biosept 33 SL. Fasolę zabezpieczamy środkiem Bioczos BR, a na pomidory stosujemy środki do ochrony przed zarazą ziemniaka.