- Odsłon: 165
Antraknoza dyniowatych
Choroba grzybowa poraża ogórki polowe oraz szklarniowe, a także inne gatunki roślin z rodziny dyniowatych. Choroba grzybowa poraża ogórki polowe oraz szklarniowe, a także inne gatunki roślin z rodziny dyniowatych. Pierwsze objawy choroby to jasnozielone, nasiąknięte wodą punkty, pojawiające się na powierzchni liści. Plamki zmieniają kolor na żółty, zasychają i brązowieją. Porażona tkanka może pękać i się kruszyć, a przy wilgotnej pogodzie często pokrywa się różowawym nalotem grzybni. Chore liście ulegają zniszczeniu, co skutkuje znacznym osłabieniem całych roślin. Antraknoza dyniowatych rozwija się zwłaszcza w warunkach wysokiej wilgotności powietrza, przy temperaturze powietrza na poziome ok. 24°C. Grzyb zimuje w resztkach roślinnych, a czasami też na nasionach i drewnianych skrzynkach. Antraknoza występuje również na melonach i dyniach zwyczajnych. Na liściach pojawiają się ciemnobrązowe plamy o średnicy od 2 do 12 mm. Copperhead występuje z powodu przenoszonego mrozu, oparzeń słonecznych, odmrożeń. Jeśli nie udzielisz pomocy na czas, plamki rosną i łączą się w jeden wzór. Na łodygach pojawiają się wrzody, które z czasem wysychają i pękają. W rezultacie roślina wysycha, dynie tracą jędrność i elastyczność.
![]() |
Zapobieganie i zwalczanie.
Odkażamy narzędzia i pojemniki wykorzystywane w uprawie ogórka. Unikamy zraszania roślin wodą. Podlewanie i opryskiwanie upraw preparatami roślinnymi (np. z czosnku, cebuli, bylicy). Zaprawiamy nasiona Zaprawą Funaben T lub Zaprawą Nasienną T zawiesinową. Ochrona chemiczna polega na oprysku fungicydami np: Dithane NeoTec 75 WG, Topsin M 500 SC.