- Odsłon: 175
Mokra zgnilizna
Objawy i rozwój:
Występuje na wszystkich warzywach korzeniowych, kapustnych, cebuli i sałacie. Obraz uszkodzeń to przede wszystkim gnijące części rośliny. Liście i częsci roślin stają się miękkie, mokre i lepkie towarzyszy również nieprzyjemny zapach. Choroba może równiez spowodować zahamowanie rozwoju rośliny i jej obumarcie. Najczęsciej występuje w okresach długotrwałych opadów. Bakteria zimuje w gnijących resztkach roślin w glebie.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Profilaktyka i zapobieganie:
Zwalczamy owady uszkadzające rośliny. Zbiór przeprowadzany w okresach suchej pogody. Porażone rośliny zakopujemy głeboko NIE KOMPOSTUJEMY! Mokrą zgniliznę trudno opanować. Dlatego porazone rośliny natychmiast usuwamy.