Mokra zgnilizna

 

 

Objawy i rozwój:
Występuje na wszystkich warzywach korzeniowych, kapustnych, cebuli i sałacie. Obraz uszkodzeń to przede wszystkim gnijące części rośliny. Liście i częsci roślin stają się miękkie, mokre i lepkie towarzyszy również nieprzyjemny zapach. Choroba może równiez spowodować zahamowanie rozwoju rośliny i jej obumarcie. Najczęsciej występuje w okresach długotrwałych opadów. Bakteria zimuje w gnijących resztkach roślin w glebie.

 

mokra zgnilizna 1 
 mokra zgnilizna 2
 mokra zgnilizna 3
 mokra zgnilizna 4
mokra zgnilizna 5
mokra zgnilizna 6

 

Profilaktyka i zapobieganie:


Zwalczamy owady uszkadzające rośliny. Zbiór przeprowadzany w okresach suchej pogody. Porażone rośliny zakopujemy głeboko NIE KOMPOSTUJEMY! Mokrą zgniliznę trudno opanować. Dlatego porazone rośliny natychmiast usuwamy.

 

 

choroby roslin2