Czarna zgnilizna marchwi

 

 

Powoduje obumieranie sadzonek i powstawanie na liściach ciemnobrązowych plam z żółtymi otoczkami, co prowadzi do wtórnych zakażeń grzybowych. W przypadku infekcji marchwi podczas przechowywania po zbiorach na korzeniu pojawiają się suche, zapadnięte, czarne zmiany. Konidia i grzybnia zimują w glebie i resztkach pouprawowych i wywołują infekcję liści. Okres przetrwania może wynosić kilka lat, a w przypadku czarnej zgnilizny marchwi (Alternaria radicina) do 8 lat. Marchew jest infekowana przez patogen znajdujący się w glebie. Objawy choroby mogą pojawić się w trakcie uprawy marchwi oraz podczas przechowywania. Do porażenia może dojść już na wczesnym etapie rozwoju, powodując zgorzele siewek i ich zamieranie. U dojrzałych roślin objawem choroby są nieregularne czarne plamy na korzeniach, stopniowo obejmujące całą powierzchnię korzenia. Na powierzchni objawem choroby jest stopniowe żółknięcie i więdnięcie naci marchwi. Najczęściej jednak choroba rozwija się na marchwi po zbiorze korzeni, szczególnie gdy podczas zbioru i mycia korzeni doszło do uszkodzeń skórki. Na powstałych plamach w warunkach wysokiej temperatury i wilgotności może się wytwarzać ciemnoszary, mączysty nalot grzybni. Choroba szybko rozwija się na przechowywanych w folii lub reklamówkach korzeniach marchwi. Często wskutek uszkodzenia tkanek przez czarną zgniliznę, inne patogeny wnikają do korzeni marchwi powodując miękką zgniliznę.

 

 czarna zgnilizna 1
 czarna zgnilizna marchwi 3
 czarna zgnilizna marchwi 4

 

Zapobieganie i zwalczanie:

 

Do wysiewu należy stosować zdrowe, sprawdzone nasiona.
Należy zachować kilkuletnią przerwę w uprawie marchwi na tym samym stanowisku.
Podczas zbioru marchwi, szczególnie tej przeznaczonej do przechowywania, należy zachować ostrożność, aby nie uszkodzić korzeni. Uprawiać odmiany mniej podatne na chorobę. Nasiona przed wysiewem zaprawiać Zaprawą Nasienną T i Zaprawą Funaben T. Starać się nie uprawiać w tym samym miejscu marchwi przez co najmniej 3-4 lata. Jeżeli pomimo zaprawiania roslin choroba się pojawi mozna wykonać kilka oprysków preparatem Biosept 33 SL (środek całkowicie ekologiczny zalecany szczególnie w uprawie marchwi do świeżego spożycia). W przypadku dużego zgrożenia chorobą wykonać opryski preparatami Bravo Plus 500 SC, Bravo 500 SC, Dithane M-45 80 WP. Pierwszy zabieg wykonujemy pod koniec lipca, a później co 7-10 dni. Środki ochrony roślin stosować zapobiegawczo lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby od momentu osiągnięcia przez korzeń średnicy powyżej 0,5 cm do pełnej wielkości. Należy pamiętać o zachowaniu okresu karencji.

 

 

choroby roslin2