Antraknoza fasoli

 


Antraknoza występuje na fasoli w całym okresie wegetacji. W fazie wschodów poraża siewki. Objawami na siewkach są podłużne, czerwonobrunatne, wgłębione plamki na liścieniach. Silnie porażone siewki mogą zamierać. W późniejszym etapie rozwoju rośliny, na górnej stronie blaszki liściowej oraz nerwach (na spodniej stronie blaszki liściowej) można zaobserwować wydłużone, brunatne, nekrotyczne plamy. Na porażonych strąkach pojawiają się okrągłe, czerwonobrązowe plamy, otoczone ciemniejszą obwódką. Tkanka w obrębie plam jest zagłębiona, a grzybnia przerasta do nasion. Na zainfekowanych nasionach powstają brunatne plamy. Rozwojowi choroby sprzyjają umiarkowane temperatury oraz wysoka wilgotność powietrza spowodowaną m.in. długotrwałymi opadami, obecnością mgieł i rosy oraz zbyt dużym zagęszczeniem roślin. Podczas wilgotnej pogody porażone tkanki pokrywają się różowawym nalotem z zarodnikami. Są one rozprzestrzeniane z wiatrem i wodą na duże odległości. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza (spowodowana m.in.: długotrwałymi opadami, nadmiernym zagęszczeniem roślin, długo utrzymującą się rosą) oraz temperatura 13-26˚C.

 

antraktoza fasoli 1 
 antraktoza fasoli 2
 antraktoza fasoli 3
antraktoza fasoli 4

 

Zapobieganie i zwalczanie.


Objawy antraknozy fasoli na siewkach widoczne są w postaci wgłębionych plamek koloru czerwonobrunatnego na liścieniach. W późniejszym okresie rozwoju na liściach pojawiają się brunatne, podłużne plamy, natomiast na strąkach widoczne stają się okrągłe plamy koloru czerwonobrunatnego z ciemniejszą obwódką. W ochronie plantacji przed antraknozą fasoli najważniejsze są działania mające na celu niedopuszczenie do jej rozprzestrzeniania się poprzez eliminację źródeł infekcji. Środki ochrony roślin stosuje się zapobiegawczo w maju oraz interwencyjnie w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby od czerwca do października.
Fasolę wysiewać w odpowiedniej rozstawie, na przewiewnym stanowisku, co umożliwi roślinom szybkie osuszanie po deszczach.
Odpowiednie nawożenie, nawozami zawierającymi zwiększoną ilością fosforu oraz potasu, czyni rośliny bardziej odpornymi na antraknozę.
Dobrze jest zachować 3-4 letnią przerwę w uprawie fasoli na tym samym stanowisku, gdyż grzyb może przetrwać bardzo długi okres w porażonych nasionach, które mogły pozostać w gruncie po zbiorze.
Plantacje należy regularnie odchwaszczać, ponieważ chwasty wpływają na zwiększenie wilgotności na plantacji, uniemożliwiając szybkie osuszanie przez wiatr.
Środki ochrony roślin stosować zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby. Najlepiej stosować przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania. Podczas stosowania środków należy pamiętać o zachowaniu okresu karencji, zgodnie z etykietą danego środka.
W ochronie fasoli przed antraknozą i bakteriozą obwódkową dostępne są preparaty zawierające tlenochlorek miedzi - Cobresal 50 WP (dawka 3 kg), Cobresal Extra 350 SC (2-2,5 l), Miedzian 50 WP (3 kg), Miedzian Extra 350 SC (2-2,5 l) oraz Kaptan Zawiesinowy 50 WP (1,2 kg). Na rynku dostępny jest również stymulator wzrostu wspomagający ochronę Biosept Activ na bazie wyciągu greipfrutów.
Do zwalczania antraknozy w uprawach fasoli można stosować również produkty zawierające azoksystrobinę Amistar 250 SC (dawka 0,8 l), Amistar Opti 480 SC (chlorotalonil+azoksystrobina; dawka 2-2,5 l), Dobromir Top 250 SC (0,8 l), Mirador 250 SC (0,8 l), Song 250 SC (0,8 l), Tazer 250 SC (1 l), a także preparat Switch 62,5 WG (cyprodynil+fludioksonil; dawka 0,8-1 kg).

 

choroby roslin2