- Odsłon: 150
Gnojówki i preparaty roślinne
Gnojówki, wyciągi, wywary i napary przygotowuje się ze świeżych lub suszonych roślin. Rośliny należy rozdrobnić. Gotowy środek przed użyciem należy przecedzić i rozrzedzić w odpowiedniej proporcji.
Gnojówka
Na przygotowanie gnojówki używamy np. 1 kg rośliny używa się 10 litów wody lub wielokrotność tych proporcji. Gnojówkę przygotowujemy w pojemniku drewnianym lub plastikowym. Nie wolno używać metalowych naczyń. Gnojówke należy przemieszać przynajmniej 1x dziennie, staramy się mieszać przygotowany materiał od dołu żeby dostarczyć tlen do dolnych warstw. Fermentacja powinna odbywać się w dobrze napowietrzonym materiale. Pojemnik przykrywamy z dwóch powodów: zapach fermentacji nie będzie uciążliwy do otoczenia i zabezpieczymy gnojówkę przez zwierzętami, które mogłyby się w niej utopić. Wydzielający się zapach fermentacji możemy osłabić wykorzystując do tego celu mączkę bazaltową lub dolomitową. Proces fermentacji trwa od 2-4 tygodni. Gotową gnojówkę można rozpoznać po tym, że przestaje się pienić w czasie mieszania.
Napar
Do przygotowania naparu wykorzystuje się świeże lub suszone rośliny. Rozdrobnione rosliny zalewa się gorącą wodą i pozostawia się do ostygnięcia. Napar po przecedzeniu wykorzystuje się tego samego dnia.
Wyciąg
Tutaj również możemy wykorzystać świeże lub suszone rośliny, które również należy rozdrobnić. Rozdrobnione rośliny zalewamy zimną wodą i możemy pozostawiać na okres od 12-24 godzin. Wykorzystanie wyciągu możemy przedłużyć max. do 36 godzin ponieważ później rozpoczyna się proces fermentacji. Niewykorzystany wyciąg możemy pozostawić do fermentacji, przekształcając wyciąg w gnojówkę.
Wywar (odwar)
W tym przypadku wykorzystujemy świeże lub suszone rośliny, które rozdrabniamy. Zalewamy je zimą wodą na okres od 12-24 godzin. Następnie gotuje się na słabym ogniu przez 30 min., a następnie pozostawia do ostudzenia. Jeżeli gorący wywar zamkniemy w szczelnym słoiku to możemy go wykorzystać przez okres 3-4 miesięcy. Wywar znajdujący się w otwartym słoiku bez zamknięcia czas na wykorzystanie to 1 tydzień.
Nazwa rośliny | Rodzaj preparatu, rozcieńczenie | Działanie preparatu | Przygotowanie preparatu | Termin stosowania, miejsce zastosowania w nawiasie |
Aksamitka | wyciąg bez rozcieńczenia | mszyce | 1 kg szuszonych kwitnących roślin (bez korzeni) zalać 10 l. ciepłej wody, pozostawić na 2 dni, przecedzić, dodać 40 g szarego mydła | przy porażeniu (rośliny - głównie jagodowe) |
wywar bez rozcieńczania | choroby grzybowe | 500 g suszonych roślin zalać 3 l wody, gotować 30 min. | moczyć przed sadzeniem przez 8 godz. (cebule i bulwocebulowe kwiatów oraz korzenie rozsad) | |
Bez czarny | gnojówka bez rozcieńczania | krety, norniki | 1 kg świeżych liści, kwiatów i pędów lub 200 g suszonych roślin zalać 10 l wody i pozostawić na 4-5 dni. | w razie potrzeby (wlać do nor razem z liśćmi) |
wyciag 1:10 | dezynfekcja nasion i przyśpieszenie kiełkowania (moczyć przez 15 min). | 1 kg świeżych lub 200 g suszonych liści i kwiatów na 10 l wody, moczyć 24 godz. | w razie potrzeby (rośliny, gleba) | |
Bylica piołun | gnojówka bez rozcieńczania | mrówki | 500 g kwiatów zalać 10 l wody, pozostawić do fermentacji | w czasie pojawienia się mrówek i mrowiska |
wyciag 1:20 | owocówka jabłóweczka i śliwóweczka, gąsienice zjadające liście | 300 g świeżego ziela lub 30 g suszu zalać 10 l ciepłej wody, zostawić na 24 godz. | na krótko przed terminem wylotu owocówek po pojawieniu się gąsienic (rośliny) | |
wyciąg bez rozcieńczania | gryzonie (krety, nornice, ślimaki) | przy pojawianiu się (nory, gleba) | ||
wywar bez rozcieńczania | pchełki, szpeciel jeżyniowiec | 300 g świeżego ziela lub 30 g suszu, zalać 10 l wody, pozostawić na 24 godz., gotować 30 in. | zapobiegawczo 2x w tygodniu na młode rośliny, na początku kwitnienia, tuż po kwitnieniu rośliny | |
Cebula zwyczajna | wyciąg bez rozcieńczania | przędziorki, mszyce, miodówki, skoczki | 200 g łusek cebuli zalać 10 l ciepłej wody, pozostawić na 4-5 dni. | kilkakrotnie rośliny |
wywar bez rozcieńczania | choroby grzybowe (zaraza ziemniaka), przędziorki, mszyce | 75 g cebuli lub 500 g łusek na 10 l wody, gotować 30 min. | zapobiegawczo rośliny | |
napar bez rozcieńczania | choroby grzybowe, przędziorki, połyśnica marchwianka | 75 g cebuli lub 500 g łusek zalać 10 l wrzącej wody | zapobiegawczo rośliny | |
Chrzan pospolity | gnojówka bez rozcieńczania | brunatna zgnilizna drzew pestkowych (szczególnie wiśni) | 500 g świeżych albo 100 g suszonych liści, kwiatostanów lub korzeni na 10 l wody | okres kwitnienia zapobiegawczo (przy porażeniu nie skutkuje) drzewa pestkowe |
wyciąg bez rozcieńczania | brunatna zgnilizna drzew pestkowych (szczególnie wiśni) | 300 g świeżych albo suszonych liści zalać 10 l wrzącej wody na 12 godz. | marzec-kwiecień (okres rozwijania się pąków) zapobiegawczo (drzewa pestkowe) | |
napar bez rozcieńczania | owocóweczka jabłóweczka, śliwkóweczka | 500 g rozdrobnionych świeżych korzeni, kwiatów i liści zalać 10 l wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia | na krótko przed terminem wylotu motyli (jabłonie) | |
Czosnek pospolity | gnojówka 1:10 | wzmacniające, choroby grzybowe | 75 g rozdrobnionych ząbków lub 500 g świeżych lub 200 g suszonych liści i łusek zalać 10 l wody. Stosować po zakończeniu fermentacji. | zapobiegawczo (gleba, gleba wokół drzew owocowych, w okresie lotu (gleba) |
gnojówka bez rozcieńczania | połyśnica marchwianka | |||
wyciąg 1:1 | szkodniki o aparacie gębowo-ssącym (mszyce, miodówki, skoczki, mączlik szklarniowy, wciorniastki, przędziorki) wielopąkowiec porzeczkowy | 250 g roztartego czosnku zalać 10 l wody, kilkakrotnie mieszać po 15 min. odcedzić. | wiosna-lato, zapobiegawczo, przy porażeniu roślin, krzewy porzeczki czarnej (opryskiwać podczas pękania pąków i tuż po kwitnieniu) | |
wyciąg bez rozcieńczania | choroby grzybowe (np. szara pleśń), bakteryjne, mszyce, pchełki, połyśnica marchwianka, śmietki | 200 g ząbków roztartego czosnku zalać 10 l wody i pozostawić na 24 godz. | wiosna-lato zapobiegawczo, przy porażeniu w okresie lotu - rośliny | |
napar bez rozcieńczania | choroby grzybowe, połyśnica marchwianka | 75 g rozdrobnionych ząbków lub 500 g świezych lub 200 g suszonych liści i łusek zalać 10 l gorącej wody, pozostawić pod przykryciem na 20-30 min. | zapobiegawczo, kilkakrotnie w okresie lotu - rośliny | |
Gorczyca biała | wyciąg bez rozcieńczania | mszyce | 200 g sproszkowanych nasion zalać 10 l wody, pozostawić na 12 godz. | przy porażeniu rośliny |
przędziorki | 6 g sproszkowanych nasion zalać 10 l wody i pozostawić na 12 godz. | przy porażeniu rośliny | ||
Hyzop lekarski | wyciag 1:3 | rolnice | 1,5 kg świeżych kwitnących roślin na 10 l wrzącej wody, pozostawić na 24 godz. | zapobiegawczo przy porażeniu całej rośliny, gleba |
Krwawnik pospolity | wyciag 1:10 | mączniak prawdziwy, brunatna zgnilizna drzew pestkowych, plamistość liści drzew pestkowych, kędzierzawość liści brzoskwini | 1 kg świeżych kwitnących lub 100 g suszonych roślin zalać 10 l wody, pozostawić na 24 godz. | w czasie kwitnienia zapobiegawczo, przy porażeniu rosliny |
wywar bez rozcieńczania | mszyce, miodówki, larwy pluskwiaków, liściożerne gąsienice motyli (zwójki, bielinki, tantniś krzyżówiaczek) | 1 kg kwitnących lub 100 g suszonych roslin zalać 10 l wody na 24 godz. nastepnie gotować 30 min. | zapobiegawczo, przy porażeniu rosliny | |
Lebiodka pospolita | wyciąg 1:3 | tarczniki, miseczniki (opryskiwać po zdrapaniu szczotką kolonii szkodników) | 1 kg świeżych roślin zalać 10 l zimnej wody, pozostawić na 24 godz. | przy porażeniu (kolonie szkodników na roślinach) |
Majeranek ogrodowy | wyciąg 1:3 | mrówki | 1 kg swiezych roślin przed kwitnieniem do 10 l wody, pozostawić na 24 godz. | ścieżki mrówek i ich gniazda (gleba) |
Mniszek pospolity | gnojówka bez rozcieńczenia | stymulowanie wzrostu, łagodne nawożenie, poprawia jakość owoców, wzmaga tworzenie się próchnicy w glebie | 1 kg kwitnących roślin z korzeniami zalać 10 l wody, pozostawić do fermentacji. | kilkakrotnie w okresie wegatacji - rośliny, gleba |
wywar bez rozcieńczenia | nawożenie, podlewać po posadzeniu roślin | 1 kg liści i pędów zebranych po kwitnieniu zalać 10 l wody, gotować 20-30 min. na małym ogniu | wiosna. lato - gleba | |
Pokrzywa zwyczajna | gnojówka 1:10 lub 1:20 | zapobiegawczo przeciw chorobom grzybowym i szkodnikom | 1 kg. świeżego ziela (przed kwitnieniem) lub 200 g suszu zalać 10 l wody. Stosować po zakończeniu fermentacji. | wiosną, po mrozach - gleba |
gnojówka bez rozcieńczenia | nawożenie gleby | w razie potrzeby - gleba, kompost | ||
wyciąg bez rozcieńczania | mszyce, przędziorki | 1 kg świeżego ziela (przed kwitnieniem) lub 200 g suszu zalać 10 l wody, pozostawić na 12-24 godz,. Stosować po zakończeniu fermentacji. | zapobiegawczo, w czasie pojawienia się na roślinach | |
wywar 1:5 | chowacze, choroby pędów | 1 kg świeżego ziela lub 200 g suszu na 10 l wody, gotować 30 min. | wczesną wiosną - rośliny | |
wywar 1:3 | kiła kapusty, szara pleśń, rdze, mączniki | w razie potrzeby - rośliny | ||
Pomidor | gnojówka 1:10 | przyspiesza wzrost pomidorów | 150 g liści zalać 10 l wody. Stosować po zakończeniu fermentacji. | przy porażeniu rośliny |
wyciąg bez rozcieńczania | rolnice, bielinek kapustnik, pachówka strąkóweczka | 150 g liści i pedów zalać 10 l wody na 2 godz. | przed i w czasie wylotu motyli - rosliny | |
wywar 1:3 | mszyce, przędziorki, młode gąsienice zwójek i bielinków, tantniś krzyżowiaczek, pchełki | 1 kg świeżych roślin zalać 10 l wody, gotować na małym ogniu 0,5 godz., odstawić na 2 godz. | przy porażeniu rosliny | |
Rumianek pospolity | napar 1:5 | dezynfekuje nasiona i przyśpiesza ich kiełkowanie (moczyć przez 15 min.) | 100 g suszu (kwiaty) zalać 10 l wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. | zapobiegawczo - rosliny, nasiona |
wywar 1:5 | zamieranie pędów malin | 100 g suszu zalać 10 l wody na 12-24 godz., gotować 20 min. | wczesną wiosną przez 3 dni z rzędu, powtórzyć po 14 dniach - rośliny | |
wyciąg 1:5 | przędziorki, mszyce, miodówki, liściożerne gąsienice motyli (zwójki, bielinki, tantniś krzyżowiaczek) | 3 kg świeżych lyb 1 kg suchych roślin (kwiaty i liście) zemleć i zalać 10 l wody o temp. 70oC, pozostawić na 12-24 godz. | zapobiegawczo opryskiwać wiosną i latem - rośliny | |
Skrzyp polny | gnojówka 1:5 | mączniak prawdziwy, choroby wywołane przez grzyby glebowe | 1 kg świeżych lub 200 g suszonych (bez korzeni) zalać 10 l wody. Stosować po zakończeniu fermentacji. | okres wegetacji, co 3 tygodnie przez 3 dni, w czasie słonecznych dni przed południem - rośliny, gleba |
gnojówka 1:4 | owocówka jabłóweczka, nasionnica trześniówka, przędziorki | 1 kg świeżego ziela lub 200 g suszu zalać 10 l wody (z dodatkiem wrotyczu lub gnojówki z pokrzywy) | przez cały rok, co 3 tygodnie przez 3 dni - rośliny | |
wywar 1:3 | rdza, kiła kapusty, szara pleśń | 1 kg świeżych lub 200 g suszonych roślin zalać 10 l zimnej wody, pozostawić na 12 godz., nastepnie podgrzewać na małym ogniu 30 min. | przez 3 tygodnie co 3 dni po południu - rośliny | |
napar 1:5 | uodparnianie roślin na choroby grzybowe | 1 kg świeżych lub 200 g suszonych roślin włożyć do 10 l gorącej wody, parzyć 30 min. (nie dopuścić do wrzenia), odstawić na 24 godz. | od końca marca do paździenika co 2 tygodnie - ważne w wilgotne lata - rośliny, gleba | |
Szałwia lekarska | wyciag 1:3 | rolnice, wzmacnianie młodych roślin | 200 g świeżych liści (zebrane przed kwitnieniem) na 10 l wody, pozostawić na 24 godz. | zapobiegawczo przy porażeniu, po posadzeniu - całej rośliny, gleba |
Szczaw polny | wyciąg bez rozcieńczania | mszyce, miodówki, przędziorki w sadach | 200-300 g roztartych korzeni zalać 10 l wody o temp. 40oC, opryskiwać po 1-3 godz. | przy porażeniu rośliny |
Trawy (siano) | wyciąg (moczyć 3 dni) 1:3 | mączniak jabłoni, agrestu | 3,3 kg zmurszałego siana na 10 l wody, pozostawić na 3 dni | pierwszy oprysk przy pękaniu paków, następnie w zależności od pogody, 2-3 razy co 10-15 dni - rośliny |
wywar bez rozcieńczania | mszyce, larwy pluskwiaków, liściożerne gasienice motyli (zwójniki, bielinki, tantniś krzyżowiaczek) | 400 g siana zalać 10 l wody i pozostawić na 24 godz., gotować 2 godz., dodać 30 g szarego mydła | przy porażeniu - rośliny | |
Tymianek właściwy | wyciąg 1:3 | rolnice, mrówki | 1 kg świeżych kwitnących roślin na 10 l wody, pozostawić na 24 godz. | zapobiegawczo, przy porażeniu rośliny, ścieżki mrówek i ich gniazda (całe rośliny, gleba) |
Wrotycz pospolity | gnojówka 1:15 | larwy szkodników, mszyce | 1 kg pociętych lisci zalać 10 l wody, pozostawić do fermentacji | w czasie pojawienie się szkodników na roślinie - roślina |
gnojówka bez rozcieńczenia | mrówki | w czasie pojawienia mrowiska | ||
wywar bez rozcieńczenia |
mszyce, mrówki, szpeciel jeżyniowiec, roztocz truskawkowy i jeżynowy, bielinek kapustnik, owocówka jabłkóweczka, śliwkóweczka |
300 g świeżego ziela lub 30 g suszu na 10 l wody, gotować 20 min. |
w okresie wegetacji rośliny, wiosną - rośliny, wiosną i jesienią - rosliny, w czasie pojawienia się motyli - rośliny, |
|
Ziemniak | wyciąg bez rozcieńczenia | mszyce, przędziorki, liściożerne gąsienice motyli | 1,2 kg zielonej lub 0,6 kg suchej naci zalać 10 l wody, odstawić na 3-4 godz. | przy porażeniu - roślina |
Powyższe zestawienie preparatów opracowała dr Hanna Legutowska - SGGW Działkowiec Ochrona roślin |
Gnojówka - Dziki bez czarny
Gnojówka z dzikiego bzu czarnego to naturalny preparat do odstraszania kretów oraz nornic. Przy okazji niszczy rolnice i poprawia żyzność gleby. Fermentująca gnojówka w wiaderku staje się też pułapką na komary.
Przygotowanie gnojówki z dzikiego bzu czarnego jest bardzo proste. Na gotowy preparat trzeba jednak czekać 2-4 tygodnie. Dlatego warto go przygotowywać profilaktycznie, zanim w ogrodzie pojawią się kret czy nornica.
Przepis na gnojówkę z dzikiego bzu czarnego do odstraszania kretów i nornic
Składniki
1 kg dzikiego bzu czarnego świeżego albo 20 dag suszonego (liście, młode pędy, kwiaty)
10 l wody (najlepiej nagrzanej przed słońce)
Wykonanie
Dziki bez czarny włożyć do wiaderka plastikowego. Nie trzeba go rozdrabniać.
Wlać wodę i odstawić wiaderko w kąt ogrodu. Najlepsze jest miejsce w półcieniu, np. od zachodu lub wschodu. Co jakiś czas trzeba ciecz zamieszać.
Jeśli są komary, gnojówka, przygotowująca się w wiaderku, staje się dla nich pułapką. Składają bowiem w niej jaja, z których wylęgają się larwy. Łatwo je zauważyć tuż pod powierzchnią wody (wyglądają jak przecinki). Opadają na dno, gdy wodę poruszy się np. patykiem. Larwy komarów nie mają żadnego wpływu na właściwości gnojówki. Trzeba tylko pamiętać, aby gnojówka z komarami nie stała zbyt długo. Okres przekształcania larw w dorosłe osobniki trwa od dwóch tygodni (jeśli jest ciepło) do 5 tygodni (jeżeli jest zimno). Gnojówka z dzikiego bzu czarnego jest gotowa po 2-4 tygodniach (w zależności od pogody). Gdy jest ciepło, robi się szybciej, zaś zimno - wolniej. Wystarczy ją przelać do konewki i nierozcieńczoną podlać nory oraz kopce gryzoni. Podlewać można też warzywniak oraz trawnik, ale tutaj trzeba zastosować preparat rozcieńczony: 1 część gnojówki na 10 części wody. Gnojówka z dzikiego bzu czarnego to bowiem także nawóz naturalny. Gnojówka z dzikiego bzu czarnego odstrasza krety i nornice. Niszczy w glebie rolnice (szare robaki przypominające pędraki) oraz pobudza procesy glebowe (ziemia traci jałowość). Jest też minus: gnojówka z dzikiego bzu czarnego śmierdzi jak sterta gnoju ( to jedna z bardziej śmierdzących gnojówek roślinnych, jakie znam). Dlatego, jeśli ktoś jest wrażliwy na taki zapach, albo ma takiego sąsiada, lepiej używać gnojówki młodej, czyli około 2-tygodniowej. Gnojówka z bzu zwabia też muchy, ale tylko przy mieszaniu i podlewaniu. Z tego powodu trzeba ją zużyć na raz, najlepiej wieczorem. Rano po muchach nie ma śladu. Resztki gnojówki z dzikiego bzu czarnego warto wyrzucić na kompost. To świetna szczepionka przyśpieszająca kompostowanie, bogata w azot.
Gnojówki roślinne do nawożenia
Dziki bez czarny – warzywa, kwiaty, krzewy i drzewa owocowe, trawnik
Dziki bez czarny z pokrzywą – warzywa, kwiaty, truskawki, poziomki, krzewy oraz drzewa owocowe i ozdobne, ziemniaki, zioła, trawnik
Glistnik jaskółcze ziele – byliny, krzewy oraz drzewa owocowe i ozdobne
Gwiazdnica pospolita – warzywa, byliny, krzewy i drzewa owocowe oraz ozdobne, trawnik
Mniszek lekarski z kwiatami – do krzewów i drzew owocowych, w tym agrestu, borówek, truskawek (ma bardziej kwaśny odczyn niż inne gnojówki roślinne)
Mniszek lekarski bez kwiatów – do bylin, warzyw, ziół, róż, krzewów i drzew owocowych
Ogórecznik lekarski – warzywa (zwłaszcza pomidory), kwiaty, zioła, krzewy i drzewa owocowe
Pokrzywa – warzywa (oprócz cebuli, czosnku, fasoli, grochu), zioła, kwiaty, byliny, krzewy i drzewa owocowe, róże, trawnik
Pomidor – do pomidorów (do przygotowania gnojówki nadają się WYŁĄCZNIE młode, zdrowe ziele pomidorów)
Roszponka warzywna – warzywa, kwiaty, trawnik, krzewy i drzewa owocowe oraz ozdobne
Żywokost – warzywa, zwłaszcza papryka, pomidor, oberżyna oraz krzewy i drzewa owocowe, kwiaty
Gnojówki roślinne zapobiegające chorobom (wzmacniające)
Dziki bez czarny – wzmacnia odporność roślin na choroby
Dziki bez czarny z pokrzywą – wzmacnia odporność roślin na choroby
Cebula – choroby grzybowe poziomek i truskawek
Cebula z czosnkiem – choroby grzybowe buraków, pomidorów, poziomek, truskawek
Cebula z czosnkiem, porzeczką i szczawiem – choroby grzybowe poziomek, truskawek, krzewów i drzew owocowych, warzyw
Czosnek – choroby grzybowe buraków, malin, pomidorów, poziomek, róż, truskawek, drzew i krzewów owocowych
Glistnik jaskółcze ziele – szara pleśń tulipanów
Piołun – rdza wejmutkowo-porzeczkowa
Pokrzywa – wzmacnia odporność warzyw, roślin ozdobnych, krzewów i drzew owocowych
Skrzyp – uodparnia poziomki, truskawki, warzywa, trawy, krzewy i drzewa owocowe na choroby grzybowe
Gnojówki roślinne na szkodniki
Czosnek – połyśnica marchwianka
Dziki bez czarny – krety, nornice
Dziki bez czarny z pokrzywą – krety, nornice
Glistnik jaskółcze ziele – bielinek kapustnik, muchy
Paproć orlica pospolita – mszyce, ślimaki
Paproć narecznica samcza – bawełnica korówka, miseczniki
Piołun – mrówki, mszyce
Pokrzywa – mszyce w kolorze zielonym (tylko młoda gnojówka)
Pokrzywa z wrotyczem – nasionnica trześniówka, owocówka jabłkóweczka, przędziorki
Pomidor – mszyce na różach
Roszponka warzywna – drutowce, ślimaki
Skrzyp – miseczniki, mszyce, przędziorki, tarczniki (najlepsza jest gnojówka młoda, fermentująca)
Żywokost – mszyce, zwłaszcza na bobie, kapuście, marchwi
Gnojówki roślinne do przyśpieszania kompostowania
Cebula
Cebula z czosnkiem
Cebula z czosnkiem, porzeczką i szczawiem
Czosnek Dziki bez czarny
Dziki bez czarny z pokrzywą
Glistnik jaskółcze ziele
Mniszek lekarski z kwiatami
Mniszek lekarski bez kwiatów
Ogórecznik lekarski
Paproć narecznica samcza
Paproć orlica pospolita
Pokrzywa
Pokrzywa z wrotyczem
Roszponka warzywna
Skrzyp
Żywokost
Do kompostu możemy dodać resztki gnojówek, które równiez przyśpieszają rozkładanie kompostu. Ciecz można zużyć np. do nawożenia, walki ze szkodnikami i chorobami czy regeneracji zniszczonej gleby.
Gnojówki roślinne do regeneracji gleby
Dziki bez czarny
Dziki bez czarny z pokrzywą
Mniszek lekarski z kwiatami
Mniszek lekarski bez kwiatów
Pokrzywa
Skrzyp
Żywokost
Regeneracji, czyli stymulowania procesów biologicznych, wymaga ziemia zniszczona np. po powodzi czy budowie domu. Dzięki temu gleba szybciej staje się urodzajna.
Gnojówka - Skrzyp
Do jej przygotowania potrzebne są skrzyp oraz woda. Gnojówka ze skrzypu wzmacnia rośliny, dzięki czemu są odporne na choroby grzybowe. Niszczy też szkodniki.
Skrzyp zbieramy od maja do sierpnia (V-VIII) Skrzyp łatwo znaleźć np. w przydrożnych rowach. Nadaje się także skrzyp rosnący w ogrodach (jako chwast). Zbieramy tyle skrzypu żeby ułożony luźno zajął około ¼ pojemnika.
Woda (z kranu, deszczówka, ze stawu, mycia warzyw czy owoców) – tyle, aby powierzchnia wody była kilka centymetrów poniżej krawędzi pojemnika.
Czas przygotowania 3-4 tygodnie (szybciej, gdy pogoda jest ciepła).
Skrzyp można go pociąć lub porozrywać, ale nie jest to konieczne. Zalać wodą. Odstawić w kąt ogrodu (cień lub półcień).
Po tygodniu zawartość wiaderka delikatnie fermentuje.
Na powierzchni pojawiają się bąbelki. Na tym etapie gnojówka ze skrzypu nadaje się do niszczenia szkodników.
Do wzmacniania roślin, by były bardziej odporne na choroby grzybowe, gnojówka ze skrzypu musi postać dłużej.
Ogólnie skrzyp słabo się rozpada, zwłaszcza zebrany w lipcu i później.
Gnojówka jest gotowa, gdy w cieczy liście skrzypu odpadają od łodyg.
W porównaniu do innych, gnojówka ze skrzypu nie ma silnego zapachu.
Stosowanie:
Zapobieganie chorobom grzybowym – w rozcieńczeniu 1:5 (1 część gnojówki, 5 części wody).
Gnojówka ze skrzypu zawiera krzem, który wzmacnia komórki roślin, dzięki czemu stają się bardziej odporne na atak grzybów, np. powodujących szarą pleśń.
Podlewać przy korzeniach – przynajmniej raz w sezonie – warzywa, kwiaty, krzewy i drzewa owocowe, trawnik. Truskawki oraz poziomki najkorzystniej podlać w pierwszej połowie maja (V).
Zwalczanie szkodników (miseczniki, mszyce, przędziorki, tarczniki) – w rozcieńczeniu 1:50 (1 część gnojówki, 50 części wody).
Podlewać profilaktycznie rośliny na liście. Do niszczenia szkodników najlepsza jest młoda gnojówka ze skrzypu (fermentująca).
Przyśpieszanie kompostowania – gnojówkę można rozcieńczyć wodą (w dowolnych proporcjach) lub stosować bez rozcieńczenia. Podlewać kompost.
Resztki gnojówki nadają się do kompostowania. Działają jak szczepionka kompostowa oraz wzbogacają kompost w krzem.
W gnojówce ze skrzypu znajdują się pożyteczne bakterie, które wspomagają procesy glebowe. Ziemia staje się bardziej urodzajna.
Gnojówka - Cebula
To gnojówka zapobiegająca chorobom grzybowym truskawek. Podlewa się nią truskawki przed kwitnieniem oraz po koszeniu liści.
Termin przygotowania: maj i czerwiec (V-VI)
Składniki:
Cebula (łuski, uszkodzone cebule i ewentualnie zielony szczypior) – tyle, aby zakryły dno wiaderka
Woda (może być np. z kranu, deszczówka, pozostała z mycia doniczek i warzyw) – tyle, aby zajęła pół wiaderka
Uwaga! Na gnojówkę nadaje się każda cebula. Mogą to być np. cebula zwyczajna (jest najpopularniejsza), cebula kartoflanka, cebula perłowa, cebula siedmiolatka, cebula wielopiętrowa.
Czas przygotowania 2-4 tygodnie (szybciej, jeśli jest ciepło, dłużej – zimno)
Wykonanie:
Włożyć cebulę do wiaderka. Większe kawałki pociąć lub zmiażdżyć, np. kamieniem. Zalać wodą.
Odstawić w kąt ogrodu (cień lub półcień).
Po około tygodniu cebula zaczyna fermentować. Na wierzchu tworzy się delikatna pianka (bąbelki).
Cebula fermentuje słabo (zawiera mało azotu). Bąbelków jest więcej, jeśli do gnojówki był dodany zielony szczypior cebuli.
Po 2-3 dniach zamieszać patykiem.
Jeśli bąbelków już nie ma, gnojówka jest gotowa. Ciecz powinna być przezroczysta, brunatna, o zapachu gnoju i zleżałej cebuli (średnio mocnym).
Łuski nie rozpadają się, a jedynie brunatnieją.
Stosowanie Gnojówka z cebuli zapobiega chorobom grzybowym truskawek. To m.in. szara pleśń. Wzmacnia też truskawki.
Przed użyciem gnojówkę trzeba rozcieńczyć wodą w stosunku 1:10 (jedna część gnojówki i 10 części wody).
Podlewać truskawki konewką przy korzeniach, unikając zraszania liści.
Truskawki podlewa się gnojówką z cebuli w dwóch terminach:
Przed kwitnieniem truskawek – najlepszy jest czas wypuszczania pąków kwiatowych, ale przed ich rozwinięciem. Przed kwitnieniem truskawki wystarczy podlać raz.
Po koszeniu truskawek – koszenie wykonuje się do 2 tygodni od zbioru owoców. Po zebraniu skoszonych liści podlewa się krzaczki truskawek gnojówką z cebuli. Mogą to również być gnojówka z cebuli i czosnku lub gnojówka z czosnku. Po koszeniu truskawki wystarczy podlać raz.
Resztki gnojówki z cebuli najlepiej wrzucić do kompostownika. Rozkładają się szybko i przyśpieszają kompostowanie.
Gnojówka - Dziki bez czarny i pokrzywa
Na tej gnojówce roślinnej dobrze rosną pomidory, trawa czy krzewy i drzewa owocowe. Jej składniki to dziki bez czarny, pokrzywa oraz woda.
Termin zbioru: maj i czerwiec (V-VI) Zarówno dziki bez czarny, jak i pokrzywę najlepiej ścinać sekatorem albo nożyczkami.
Przydają się gumowe rękawice.
Składniki:
Świeży dziki bez czarny (liście, kwiaty, zielone pędy) oraz świeża pokrzywa (liście, młode pędy bez kwiatów) – proporcje mniej więcej po połowie, tyle, aby zajęły ¼ wiaderka;
Woda (z kranu, deszczówka, ze stawu) – tyle, by zalać całkowicie bez i pokrzywę, ale kilka centymetrów poniżej krawędzi wiaderka
Czas przygotowania 2-4 tygodnie (szybciej, jeśli pogoda jest ciepła, zaś wolniej, gdy na dworze jest chłodno)
Wykonanie:
Włożyć dziki bez czarny oraz pokrzywę do wiaderka. Nie trzeba ich rozdrabniać. Jedynie, gdy wiaderko jest małe, a zielone pędy są długie, można je przeciąć lub porozrywać dłońmi. Zalać wodą. Postawić wiaderko w półcieniu albo cieniu.
Po kilku dniach dziki bez oraz pokrzywa zaczynają dość mocno fermentować, gdyż mają dużo azotu. Na wierzchu powstają bąbelki wyglądające jak piana. Po kilku następnych dniach zamieszać ciecz patykiem.
Jeśli bąbelków nie ma, gnojówka jest gotowa do użycia. Powinna mieć zielonobrunatny kolor.
Gnojówka z dzikiego bzu czarnego oraz pokrzywy śmierdzi jak gnój. Jednak mniej niż gnojówka z dzikiego bzu czarnego (bez pokrzywy). Zwabia muchy. Dlatego najlepiej ją stosować wieczorem. Do rana zapach znika, a wraz z nim muchy.
Stosowanie:
Nawożenie – w rozcieńczeniu 1:10 (1 część gnojówki, 10 części wody). Podlewać konewką trawnik, warzywa (zwłaszcza pomidory i paprykę), kwiaty, truskawki, poziomki, krzewy oraz drzewa owocowe i ozdobne, ziemniaki, zioła.
Gnojówka z dzikiego bzu czarnego i pokrzywy ma dobre proporcje azotu, fosforu i potasu. Rośliny rosną pięknie, mają ciemnozielone liście, ale nie są wybujałe. Jeśli pomidory już kwitną, gnojówkę można przygotować z trochę większą zawartością kwiatów bzu, a mniejszą – ich liści, aby miała więcej potasu i fosforu.
Poprawa odporności roślin – nawożenie gnojówką z dzikiego bzu czarnego oraz pokrzywy zwiększa naturalną odporność rośliny na choroby i szkodniki.
Przepłaszanie kretów i nornic z trawnika – to efekt uboczny podczas zasilania trawnika gnojówką z dzikiego bzu oraz pokrzywy. Bardziej skuteczna do odstraszania kretów i nornic jest jednak gnojówka z dzikiego bzu czarnego bez dodatku pokrzywy.
Na jałową glebę – w rozcieńczeniu 1:10 (1 część gnojówki, 10 części wody). Podlewać nieurodzajną albo zniszczoną glebę, np. przez koparkę, wypalanie trawy, powódź. Pożyteczne bakterie, które znajdują się w gnojówce, pobudzają tworzenie się próchnicy i zwabiają dżdżownice. Taka gleba zaczyna żyć i rodzić.
Szybsze kompostowanie – podlewać kompostownik gnojówką bez rozcieńczania lub w rozcieńczeniu (dowolne proporcje). Na kompost warto też wyrzucić resztki gnojówki, ponieważ działają jak szczepionka kompostowa. Resztki gnojówki z dzikiego bzu czarnego oraz pokrzywy trzeba koniecznie przykryć, np. chwastami, bo śmierdzą gnojem i zwabiają muchy. Po przykryciu nie są uciążliwe.
Gnojówka - mniszek lekarski
Jak przygotować:
Znany powszechnie z właściwości leczniczych mniszek lekarski może bardzo pomóc w ogrodzie. Kwiaty i liście rośliny zalewamy – 1 kilogram roślin na 10 litrów wody.
Jak stosować:
Kiedy fermentuje bez rozcieńczania można opryskiwać drzewa w celu ochrony przed mszycą, po kwitnieniu. Bez rozcieńczania można nim również podlewać glebę, jest to bowiem łagodny nawóz mający na celu przyspieszyć wzrost roślin.
Gnojówka - żywokost lekarski
Jak przygotować:
Żywokost lekarski to kolejna roślina działająca przeciwko mszycom. Wystarczy 10 litrów wody i kilogram ziela odstawić do fermentacji. Gdy całość przestanie się pienić możemy stosować w proporcji 1:10.
Jak stosować:
Działa jako oprysk na mszyce i nawóz bogaty w potas do podlewania pomidorów, bakłażanów i roślin kwitnących.
Gnojówka - czosnek pospolity
Jak przygotować:
Czosnek to roślina o bardzo wielu właściwościach zdrowotnych. U nas wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć przeziębienie. W przypadku roślin wzmacnia i chroni przed chorobami grzybiczymi. Do przygotowania gnojówki z czosnku potrzebujemy 75 gram rozdrobnionych ząbków czosnku lub 500 gram świeżych liści oraz 10 litrów wody. Wszystko umieszczamy w pojemniku i zostawiamy do fermentacji.
Jak stosować:
Stosujemy w rozcieńczone w proporcji 1:10, do podlewania roślin i drzew owocowych. Bez rozcieńczania możemy stosować jako oprysk zwalczający połyśnicę marchwiankę, w okresie jej lotu.
Gnojówka - wrotycz pospolity
Jak przygotować:
Wrotycz pospolity to roślina niezwykle przydatna w walce przeciwko szkodnikom w ogrodzie. Kilogram zielonych części rośliny zalewamy dziesięcioma litrami wody. Po fermentacji otrzymujemy preparat na mszyce i mrówki.
Jak stosować:
W rozcieńczeniu 1:15 jako oprysk na mszyce, bez rozcieńczenia środek do podlewania gleby i okolicy mrowisk.
Gnojówka - ogórecznik lekarski
Jak przygotować:
Ogórecznik lekarski to bardzo ładna roślina, będąca ziołem jak i rośliną do stworzenia wydajnej gnojówki. Wystarczy około ⅓ wiaderka zapełnić świeżymi liśćmi i pędami rośliny, a resztę zalać wodą i poczekać do 4 tygodni.
Jak stosować:
Kiedy liście rozpadną się można śmiało zacząć stosować jako nawóz z azotem i potasem. Przydaje się więc w przypadku roślin wydających kwiaty lub owoce. Używać rozcieńczone w proporcji 1:10.
Gnojówka - pomidor
Jak przygotować:
Liście pomidora to doskonały materiał na gnojówkę. Na 1 litr wody wrzucamy ok 300 gram liści i pędów pomidora. Zostawiamy na kilkanaście dni (ok. 2 tyg.) aż do momentu, gdy przestanie fermentować.
Jak stosować:
W rozcieńczeniu 1:10 możemy wykonywać nią oprysk lub podlewać rośliny. Jest to świetny, naturalny nawóz bogaty w potas, jak i środek na ślimaki żerujące w naszych rabatach kwietnych i warzywach.