Ekologiczne środki ochrony roślin

 

 gnojowki

Gnojówka z mniszka

2 kg kwitnących roślin z korzeniami umieszczamy w naczyniu z tworzywa sztucznego, zalewamy 10 l wody i pozostawiamy na dwa-trzy tygodnie (pojemnik powinien być odkryty). Niemiły zapach powstający na początku fermentacji usuniemy, dodając do roślin 1/4 szklanki tłuczonego wapienia lub mączki bazaltowej. Gdy ustanie fermentacja, przecedzamy roztwór.

 

Gnojówka z pokrzywy, narecznicy samczej, skrzypu, wrotycza oraz żywokostu

1 kg świeżego rozdrobnionego ziela wkładamy do naczynia ze sztucznego tworzywa, wlewamy 10 l wody i pozostawiamy to nieprzykryte na dwa-trzy tygodnie. Dodajemy 1/4 szklanki tłuczonego wapienia albo mączki bazaltowej, które zneutralizują niemiły zapach fermentującego materiału.

 

Gnojówka z piołunu

500 g liści i kwiatów zalewamy 10 l wody i postępujemy jak poprzednio.

 

Wyciąg z czosnku

200 g roztartego czosnku zalewamy 3 l wody, zostawiamy na 24 godziny i odcedzamy.

 

Wyciąg z mniszka

. 200 g świeżych rozdrobnionych korzeni lub 400 g pociętych liści zalewamy na trzy godziny 10 l wody i odcedzamy.

 

Wyciąg z nasion jodły

5 g nasion zalewamy na 12 godzin 1,5 l wody.

 

Wyciąg z piołunu

300 g pociętych roślin zalewamy 10 l wody, a po 24 godzinach odcedzamy.

 

Wyciąg ze skrzypu

1 kg zielonych części roślin lub 150 g suszonego ziela zalewamy 10 l wody i odstawiamy, najczęściej na 12 godzin. Przecedzamy roztwór.

 

Wyciąg z wrotycza

100 g suchych liści i kwiatów zalewamy na trzy godziny 10 l wody i odcedzamy.

 

Napar z rumianku

1/4 szklanki suszonych kwiatów rumianku zalewamy 1 l wody. Po zagotowaniu i os tudzeniu odcedzamy roztwór.

 

Napar z wrotycza

200 g świeżych kwiatów oraz liści zalewamy 5 l wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia, a następnie odcedzamy.

 

Wywar z aksamitek

500 g suszonych roślin zalewamy 3 l wody, gotujemy przez 30 minut i odcedzamy.

 

Wywar z czosnku

100 g rozgniecionych ząbków zalewamy 5 l wody i odstawiamy na 24 godziny, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Gdy roztwór ostygnie, odcedzamy czosnek i uzupełniamy wywar wodą w takiej ilości, aby otrzymać 10 l preparatu.

 

Wywar z krwawnika

Około 500 g zielonych części roślin rozdrabniamy i zalewamy 5 l wody. Po 24 godzinach gotujemy całość na wolnym ogniu przez 15-30 minut. Kiedy wywar wystygnie, odcedzamy go. Preparat nie jest trwały, toteż przygotowujemy taką ilość, którą od razu zużyjemy.

 

Wywar z piołunu

. 300 g pociętych roślin zalewamy 5 l wody i zostawiamy na 24 godziny, a następnie gotujemy 30 minut, studzimy i odcedzamy.

 

Wywar ze skrzypu

1/4 szklanki suszonego ziela zalewamy trzema szklankami wody i gotujemy przez 30 minut, a gdy ostygnie, odcedzamy go.

 

 

 

eko