- Odsłon: 145
Ekologiczne środki ochrony roślin
Gnojówka z mniszka
2 kg kwitnących roślin z korzeniami umieszczamy w naczyniu z tworzywa sztucznego, zalewamy 10 l wody i pozostawiamy na dwa-trzy tygodnie (pojemnik powinien być odkryty). Niemiły zapach powstający na początku fermentacji usuniemy, dodając do roślin 1/4 szklanki tłuczonego wapienia lub mączki bazaltowej. Gdy ustanie fermentacja, przecedzamy roztwór.
Gnojówka z pokrzywy, narecznicy samczej, skrzypu, wrotycza oraz żywokostu
1 kg świeżego rozdrobnionego ziela wkładamy do naczynia ze sztucznego tworzywa, wlewamy 10 l wody i pozostawiamy to nieprzykryte na dwa-trzy tygodnie. Dodajemy 1/4 szklanki tłuczonego wapienia albo mączki bazaltowej, które zneutralizują niemiły zapach fermentującego materiału.
Gnojówka z piołunu
500 g liści i kwiatów zalewamy 10 l wody i postępujemy jak poprzednio.
Wyciąg z czosnku
200 g roztartego czosnku zalewamy 3 l wody, zostawiamy na 24 godziny i odcedzamy.
Wyciąg z mniszka
. 200 g świeżych rozdrobnionych korzeni lub 400 g pociętych liści zalewamy na trzy godziny 10 l wody i odcedzamy.
Wyciąg z nasion jodły
5 g nasion zalewamy na 12 godzin 1,5 l wody.
Wyciąg z piołunu
300 g pociętych roślin zalewamy 10 l wody, a po 24 godzinach odcedzamy.
Wyciąg ze skrzypu
1 kg zielonych części roślin lub 150 g suszonego ziela zalewamy 10 l wody i odstawiamy, najczęściej na 12 godzin. Przecedzamy roztwór.
Wyciąg z wrotycza
100 g suchych liści i kwiatów zalewamy na trzy godziny 10 l wody i odcedzamy.
Napar z rumianku
1/4 szklanki suszonych kwiatów rumianku zalewamy 1 l wody. Po zagotowaniu i os tudzeniu odcedzamy roztwór.
Napar z wrotycza
200 g świeżych kwiatów oraz liści zalewamy 5 l wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia, a następnie odcedzamy.
Wywar z aksamitek
500 g suszonych roślin zalewamy 3 l wody, gotujemy przez 30 minut i odcedzamy.
Wywar z czosnku
100 g rozgniecionych ząbków zalewamy 5 l wody i odstawiamy na 24 godziny, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Gdy roztwór ostygnie, odcedzamy czosnek i uzupełniamy wywar wodą w takiej ilości, aby otrzymać 10 l preparatu.
Wywar z krwawnika
Około 500 g zielonych części roślin rozdrabniamy i zalewamy 5 l wody. Po 24 godzinach gotujemy całość na wolnym ogniu przez 15-30 minut. Kiedy wywar wystygnie, odcedzamy go. Preparat nie jest trwały, toteż przygotowujemy taką ilość, którą od razu zużyjemy.
Wywar z piołunu
. 300 g pociętych roślin zalewamy 5 l wody i zostawiamy na 24 godziny, a następnie gotujemy 30 minut, studzimy i odcedzamy.
Wywar ze skrzypu
1/4 szklanki suszonego ziela zalewamy trzema szklankami wody i gotujemy przez 30 minut, a gdy ostygnie, odcedzamy go.