Pokrzywa w ochronie roślin

 

 

pokrzywa

 

Gnojówka i wyciąg z pokrzywy - przygotowanie i zastosowanie

 

To naturalny środek ochrony roślin i nawóz dolistne, które można stosować w swoim ogrodzie bez obaw, że zaszkodzi się naturalnemu środowisku.

 

Przygotowanie gnojówki z pokrzywy

Aby przygotować 10 litrów gnojówki z pokrzywy będziemy potrzebować 1 kg świeżych pokrzyw. Najlepiej zrywać młode ziele, jeszcze przed kwitnieniem. Rośliny tniemy na mniejsze części i układamy na dno plastikowego naczynia - może to być beczka lub duże wiadro.

 

zalanie woda pokrzyw

Do przygotowania gnojówki nie nadają się pojemniki metalowe czy betonowe! Pociętą pokrzywę zalewamy 10 litrami wody (najlepiej jeśli będzie to odstana deszczówka).
Pojemnik przykrywamy gazą lub siatką. Nie można go zamykać gdyż fermentacja pokrzywy powinna zachodzić przy udziale tlenu. Pojemnik ustawiamy w zacisznym, lekko zacienionym miejscu na dwa tygodnie. Fermentującą zawartość mieszamy codziennie!

 

gnojowka z pokrzywy

Uwaga - roztwór bardzo śmierdzi dlatego też nie należy ustawiać go blisko domu! Gnojówka z pokrzywy będzie gotowa, kiedy z powierzchni wody zniknie piana, a roztwór zmieni kolor na lekko brunatny.

 

Zastosowanie gnojówki z pokrzywy

Gnojówka z pokrzywy przez zastosowaniem wymaga rozcieńczenia z wodą. Tak przygotowanym roztworem podlewamy rośliny (1 część gnojówki na 10 części wody) lub opryskujemy rośliny.

Podlewanie gnojówką z pokrzywy (1:10) (1 litr wody i 100ml gnojówki), a (na 10 litrów wody i 1000ml gnojówki);

Opryskiwanie gnojówką z pokrzywy (1:20) (1 litr wody i 200ml gnojówki), a (na 10 litrów wody i 1000ml gnojówki).
Rozcieńczona gnojówka z pokrzywy to doskonały naturalny nawóz dla wielu roślin ogrodowych - m.in. warzyw, np. pomidory lub ogórki (oprócz czosnku, cebuli, grochu i fasoli), roślin kwitnących (jednoroczne i byliny) i owocowych (krzewy i drzewa).

Można ją także zastosować jako naturalny środek ochrony roślin do zwalczania szkodników (mszyce i przędziorki, miseczniki) oraz chorób grzybowych (np. mączniak prawdziwy i rzekomy, szara pleśń) lub do uzupełniania niedoborów pierwiastków (rozwodniona gnojówka to doskonały nawóz dolistny).
Do opryskiwania roślin zamiast gnojówki częściej jest stosowany wyciąg z pokrzywy. Aby go przygotować należy 1 kg świeżej pokrzywy zalać 10 litrami wody i pozostawić na 24 godziny.
Wyciąg z pokrzywy rozcieńcza się z wodą w stosunku 1:5.

Skuteczność gnojówki i wywaru z pokrzywy (oraz innych naturalnych preparatów) jest często podawana pod wątpliwość przez profesjonalnych ogrodników używających chemicznych nawozów i środków ochrony roślin. Na pewno nie jest ona tak skuteczna jak chemiczne pestycydy, jednak przy niewielkiej liczebność szkodnika czy wstępnej fazie choroby jet skuteczna!

 

Jak zrobić nawóz z pokrzyw do pomidorów?

Nawóz z pokrzyw do pomidorów wykonuje się w postaci tzw. gnojówki. Najwięcej składników pokarmowych zawierają pokrzywy, które nie kwitną, zatem do przygotowania nawozu zbierzmy pokrzywy wiosną.

 

Do przygotowania gnojówki z pokrzyw potrzebujemy:

- 1kg pociętej pokrzywy

- 10 litrów wody oraz plastikowego wiaderka

Pociętą pokrzywę umieszczamy w wiaderku zalewamy wodą i pozostawiamy do sfermentowania na czas od jednego do dwóch tygodni - w zależności od pogody (wysoka temperatura przyśpieszy proces fermentacji). Raz dziennie mieszamy dokładnie zawartość wiaderka, co pozwala przyśpieszyć proces fermentacji.

Nawóz z pokrzyw do pomidorów podczas fermentacji wydaje ostry nieprzyjemny zapach i mocno się pieni. Dlatego warto dodać do niego mączkę skalną, co złagodzi nieco silną woń płynu, wzbogacając go dodatkowo w potas. Podobnie na złagodzenie zapachu zadziałają kwitnące rośliny kozłka lekarskiego.

 

Jak stosować nawóz z pokrzyw, aby pomidory rosły jak szalone?

Kiedy gnojówka z pokrzyw przestaje się pienić jest gotowa do użycia. Tak przygotowany nawóz z pokrzyw do pomidorów należy stosować dopiero po rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:10. Po rozcieńczeniu, pomidory podlewamy takim nawozem co dwa tygodnie.

Zapamiętaj! Podlewając pomidory gnojówką z pokrzyw zawsze rozcieńczaj roztwór w wodzie. Gnojówką bez rozcieńczenia możesz przenawozić swoje pomidory!

Regularne stosowanie nawozu z pokrzyw do pomidorów wpłynie pozytywnie na kondycję roślin, poprawę ich kwitnienia oraz ograniczy występowanie chorób oraz szkodników!

 

 

Gnojówka z pokrzywy

 

Jak przygotować gnojówkę z pokrzywy?
Z wymienionych preparatów najpopularniejsza jest gnojówka z pokrzywy. Do jej przygotowania potrzebujemy odpowiedniego pojemnika, najlepiej plastikowego wiadra lub beczki (metalowe naczynia nie nadają się do tego celu, gdyż podczas fermentacji mogą zachodzić niekorzystne reakcje chemiczne między roztworem a metalem). Zebraną i pociętą na części pokrzywę umieszczamy w naczyniu, a następnie zalewamy wodą. Ponieważ podczas procesu fermentacji płyn się pieni, nie należy wypełniać wodą naczynia po brzegi.

Tak przygotowany roztwór zostawiamy w pojemniku na ok. 2 - 3 tygodnie, chociaż w okresie wysokich temperatur, fermentacja może nawet zakończyć się po ok. tygodniu. O zakończeniu procesów fermentacyjnych świadczy brak pienienia roztworu. Niestety, gnojówka z pokrzywy wydziela bardzo przykrą woń (aby ją nieco osłabić można dodać do roztworu walerianę, dolomit lub mączkę bazaltową), za to posiada w sobie mnóstwo azotu i potasu.

 

Zastosowanie gnojówki z pokrzywy
Gnojówka to bardzo ceniony nawóz z pokrzywy. Gotowy preparat stosujemy do podlewania roślin, szczególnie tych, które mają duże wymagania pokarmowe (np. pomidory, ogórki, róże, kwiaty jednoroczne i byliny, krzewy i drzewa owocowe).

 

Uwaga!
Gnojówka z pokrzywy to bardzo silny nawóz. Dlatego należy ją stosować w postaci płynu rozcieńczonego wodą, w zależności od potrzeb nawożonych gatunków, w stosunku 1:10 lub nawet 1:20. Doskonale wpływa na poprawę kondycji roślin oraz przyspiesza ich wzrost i rozwój.

Gnojówka z pokrzywy może być też używana w formie oprysku do ochrony roślin. W tym przypadku również stosujemy preparat rozcieńczony wodą, w zależności od rośliny oraz szkodnika czy choroby. Przykładowo aby przygotować oprysk do zwalczania mszyc i przędziorków, wiosną przed pękaniem pąków, rozcieńczamy gnojówkę w proporcjach 1:20. Na mączniaka rzekomego i szarą pleśń - stosujemy co dwa tygodnie roztwór rozcieńczony 1:10.

 

 

Wyciąg z pokrzywy

Znacznie łagodniejszą od gnojówki formą preparatu jest wyciąg z pokrzywy. Stosuje się go bez rozcieńczenia wodą, głównie do ochrony przed szkodnikami. Wykonuje się go w proporcji 5L wody na 0,5 kg. świeżo zebranych roślin. Po zalaniu pokrzyw wodą, odstawia się pojemnik na ok. 1 dobę, następnie zlewa się płyn i opryskuje nim zapobiegawczo rośliny ogrodnicze. Ten preparat można stosować przez cały okres wegetacyjny w razie zauważenia szkodników, takich jak mszyce czy przędziorki.

 

 

Wywar z pokrzywy

Wywar z pokrzywy możemy użyć do zwalczania choroby łodyg i zarazy ziemniaczanej na pomidorach. Wywar przygotowujemy z 0,5 kg. świeżych roślin i 5L wody. Zalaną wodą pokrzywę gotujemy przez ok. 0,5 godz. Po wystudzeniu gotowy preparat rozcieńczamy wodą w stosunku 1:5 i podlewamy oraz opryskujemy zagrożone rośliny. Najczęściej wywar stosuje się wczesną wiosną.

 

 

Inne zastosowania pokrzywy w ogrodzie

Pokrzywa, jako świeżo zebrane ziele, doskonale nadaje się do ściółkowania roślin, a w szczególności warzyw, takich jak pomidory i ogórki. Podnosi plony warzyw oraz poprawia strukturę gleby. Jest też cennym składnikiem kompostu, na który możemy ją składować jako zielonkę oraz podlewać kompost sfermentowaną gnojówką. Zawarte w pokrzywie oraz gnojówce z pokrzywy składniki, przyspieszają powstawanie kompostu i znacznie wzbogacają go w składniki pokarmowe. Ponadto na pokrzywie rozwijają się różne owady, w tym kilka gatunków motyli (np. rusałki).

 

 Pokrzywa - zastosowanie w kuchni i kosmetyce

 Sałatki, herbata i sok z pokrzywy

 Ta cenna roślina z powodzeniem może wspomóc również nasze własne zdrowie i wygląd. Możemy potraktować ją bowiem jako zioło i z powodzeniem użyć do przygotowania pysznych sałatek oraz surówek, a nawet przygotować herbatkę z pokrzywy czy świeży sok do picia. W takiej postaci pokrzywa zachowuje bowiem najwięcej swoich cennych składników. Do spożycia nadają się jedynie świeże, młode listki, zebrane z roślin które jeszcze nie zakwitły no i oczywiście z miejsc oddalonych od zanieczyszczeń miejskich. Zbiór młodych egzemplarzy lub liści z czubka pędu jest bardzo istotny, gdyż w starszych liściach zaczynają pojawiać się substancje niekorzystne dla naszego zdrowia. Liście przed użyciem należy sparzyć wrzątkiem lub pozwolić im zwiędnąć, co pozwala pozbyć się nieprzyjemnie kłujących włosków.

Napary i herbatki możemy też uzyskać z suszonego ziela (suszenie w ciemności i w luźnych wiązkach)

 
 Płukanki ziołowe z pokrzywy
 Poza zastosowaniem pokrzywy w naszym jadłospisie, możemy z powodzeniem użyć ją jako składnika płukanek ziołowych. Płukankę z pokrzywy można przygotować używając tylko tej rośliny lub też dodać ją do innych, wpływających na poprawę kondycji naszych włosów i skóry głowy. A ponieważ podobnie jak skrzyp, pokrzywa zawiera sporo krzemu, nadaje się do tego celu doskonale. Działa na włosy wzmacniająco, zapobiega przetłuszczaniu i skutecznie pomaga pozbyć się łupieżu. Poza tym do płukanek możemy zastosować nie tylko zieloną część rośliny ale również korzenie. Przygotowanie takich domowych preparatów ziołowych jest nieco pracochłonne, ale warto z nich korzystać, gdyż są naprawdę bardzo skuteczne i poza odrobiną wysiłku związanego z ich przygotowaniem, nic nas nie kosztują.

 Na ogół przygotowujemy z wywar z pokrzywy i ziół (choć można też wykonać nalewkę) - po zalaniu ich wodą, gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 0,5 godz. Po wystudzeniu płuczemy wywarem umyte uprzednio włosy, nie spłukując już preparatu. Będzie on powoli wnikał w strukturę włosa oraz oddziaływał na skórę głowy.



 Przykładowy przepis na płukankę z pokrzywy wzmacniającą włosy: 3 części świeżego tymianku, 3 części ziela pokrzywy, 2 części startego korzenia łopianu, 2 części liści nasturcji, 1 część bylicy. Wszystko zalać wodą do przykrycia roślin i gotować 15-20 min. Do mieszanki można dodać nico chmielu, który ma niezwykle pozytywne działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwłojotokowe oraz skrzypu, bogatego w krzem. Po wystudzeniu płyn zlać do butelki i przechowywać w lodówce do ok. tygodnia. Włosy można płukać preparatem 2 razy w tygodniu.

 Mamy nadzieję, że udało mi się przekonać Was, iż pokrzywa to nasz niedoceniany przyjaciel, a nie, jak często się uważa, uciążliwy wróg.

 

 Rozcieńczoną gnojówkę (1:20) stosujemy przeciw mszycom, przędziorkom, a także chlorozie liści. Rośliny pryskam, w miarę potrzeby, co 3–4 dni. Aby pozbyć się mączniaka rzekomego z roślin ozdobnych i warzyw, zazwyczaj robimy oprysk w rozcieńczeniu 1:10.

Najczęściej gnojówki bez rozcieńczenia używamy do wielokrotnego podlewania pryzmy kompostowej albo stosuję ją do nawożenia ziemi przed uprawą.

 

Gnojówkę fermentującą 4–5 dni wykorzystujemy do zwalczania mszyc, przędziorków, tarczników i miseczników na drzewach i krzewach owocowych.

 

Opryski mieszanką w rozcieńczeniu 1:50 wykonujemy przed rozwijaniem się liści i kwiatów 3 razy co 3 dni. Do przygotowania takiego preparatu wykorzystujemy 1 kg zielonych roślin lub 200 g suszonego ziela na 10 litrów wody.

 

Wyciąg z pokrzywy przygotowujemy, zalewając kilogram świeżych lub 200 g suchych roślin 10 litrami wody na 12–24 godziny. Opryskujemy nim rośliny przeciwko przędziorkom i mszycom. Preparat należy nanosić dokładnie na obie strony liści.

 

Wywar z pokrzywy w rozcieńczeniu 1:5 stosujemy wczesną wiosną do zwalczania na krzewach owocowych następujących chorób grzybowych: zamieranie pędów malin, szara pleśń, amerykański mączniak agrestu, rdza. Wywar przygotowujemy, zalewając kilogram ziela lub 200 g suszu 10 litrami wody. Gotuję to przez 30 minut. Preparatem o tym samym rozcieńczeniu opryskujemy też rozsadę kapusty przeciwko chowaczom łodygowym oraz kile kapusty.

 

Preparat/rozcieńczenie
Działanie
Stosowanie
 Gnojówka nierozcieńczona  przyspiesza rozkład materii organicznej  polewać wielokrotnie kompost
 Gnojówka 1:10-20  wzmaga wzrost roślin  polewać glebę i opryskiwać rośliny w okresie wegetacji
 Gnojówka 1:10-20  zapobiega chorobom grzybowym i szkodnikom  polewać glebę wczesną wiosną po mrozach
 Gnojówka 1:20  chlorozy, mszyce, przędziorki  opryskiwać rośliny przed ruszeniem pąków
 Gnojówka fermentująca 1:50 (4-5 dniowa)  mszyce, tarczniki, miseczniki, przędziorki  opryskiwać zwłaszcza drzewa owocowe trzykrotnie w ciągu 10 dni przed tworzeniem się pąków i kwiatów.
 Wyciąg nierozcieńczony (1 kg świeżych lub 200 g suchych roślin na 10 l wody)  mszyce, przędziorki  opryskiwać rośliny zapobiegawczo i w czasie pojawu szkodników
Wywar 1:5 (proporcje jak dla wyciągu) chowacze łodygowe, chowacz szczypiorak opryskiwać rośliny wczesną wiosną
Napar 1:3 (proporcje jak dla wyciągu) przy zmieszaniu w 1/3 z bylicą piołunem lub wrotyczem chroni przed pachówką strąkóweczką opryskiwać rośliny co dwa tygodnie przez trzy dni podczas pojawienia się owadów

.

 Zwalczanie choroby lub szkodników, nawożenie Rodzaj preparatu, rozcieńczenie  Termin stosowania 
 Kiła kapusty, szara pleśń, rdze, mączniaki  wywar 1:5  Wczesna wiosna - oprysk na rosliny
 Zaraza ziemniaczana  wywar 1:5  Podlewać i opryskiwać ziemniaki i pomidory
 Mączniak rzekomy na warzywach i roślinach ozdobnych  gnojówka 1:10  Opryskiwać rosliny i glebę zapobiegawczo co kilka dni, podlewać rośliny co 2- 3 tygodnie
 Mszyce  gnojówka 1:20  Wiosną przed ruszeniem pąków
gnojówka fermentująca 1:50 Przed rozwinięciem się liści i kwiatów, 3 razy co 3 dni
wyciąg bez rozcieńczania Po pojawieniu się mszyc
Przędziorki gnojówka 1:20 Opryskiwać drzewa owocowe przed otwarciem się pąków
gnojówka fermentująca 1:50 Opryskiwać drzewa i krzewy owocowe przed rozwinięciem liści i krzewów 3 razy co 3 dni
wyciąg bez rozcieńczania Opryskiwać drzewa i krzewy zapobiegawczo w czasie pojawiania się przędziorków
 Chloroza liści  gnojówka 1:20  Na rośliny przed pękaniem pąków
Nawożenie roślin gnojówka 1:10 lub 1:20 Podlewanie roslin wiosną i latem
Nawożenie gleby i kompostu gnojówka bez rozcieńczania W czasie kompostowania, przed uprawą gleby

 

 

 

 

eko