- Odsłon: 264
Czosnek w ochronie roślin
Ekologiczne preparaty stosujemy przez cały okres wegetacji. Rośliny opryskujemy co 10-14 dni.
Walka z mszycami
Aby pozbyć się mszyc z naszej roślinki należy wziąć 10 drobno posiekanych ząbków czosnku i zalać je litrem wrzącej wody. Taki roztwór pozostawiamy na ok. 5 godzin. Następnie przygotowaną miksturę przelewamy do buteleczki z dozownikiem do pryskania i pryskamy rośliny, które zostały zaatakowane przez mszyce!
Wyciąg z czosnku do oprysku pomidorów
Przygotowanie wyciągu:
- ząbki czosnku (ok. 200g) rozetrzeć i zemleć,
- zalać 10 l wody i odstawić na 24 godziny,
- przecedzić przez sito o drobnych oczkach,
- gotowy preparat przelać do opryskiwacza i wykonać oprysk.
Uwaga! Wyciągi nie są trwałe. Należy je zastosować tuż po wykonaniu.
Wywar z czosnku do oprysku pomidorów
Przygotowanie wywaru:
- Ząbki czosnku (ok. 200g ) rozetrzeć i zemleć,
- zalać 10 l wody i odstawić na 24 godziny,
- gotować przez 20 minut,
- wywar ostudzić i przecedzić przez sito o drobnych oczkach,
- preparat przelać do opryskiwacza, można wykonywać opryski.
Warto wiedzieć!
Wywary mają dłuższą trwałość niż wyciągi. Mogą być przechowywane przez ok. 2 miesiące w zacienionym miejscu, w zamkniętym, szczelnym pojemniku. Gdy chcemy wywar przechować, jeszcze gorący należy wlać do słoików, zakręcić je i odstawić do góry dnem.
Dobra rada! Do sporządzonych wyciągów i wywarów można dodać niewielką ilość mydła potasowego, powszechnie stosowanego w ogrodnictwie. Oprysk lepiej wówczas przylega do liści i pędów rośliny.
Gnojówka z czosnku do podlewania pomidorów
Poza wyciągiem i wywarem z czosnku do oprysku pomidorów, warto także przygotować gnojówkę z czosnku, która służy do podlewania roślin (nie jest to oprysk).
Rozcieńczona gnojówka z czosnku w proporcji 1:10 wzmacnia roślinę i zapobiega rozwojowi chorób grzybowych oraz atakom szkodników. Należy ją sporządzać w kamionkowym, drewnianym lub plastikowym pojemniku, ustawionym w cieniu lub półcieniu. Musi być przykryta, ale nie szczelnie (najlepiej gazą). Czas sporządzenia wynosi 2-4 tygodnie. Po tygodniu na powierzchni będzie tworzyła się niewielka ilość piany, to znak, że gnojówka zaczyna fermentować. Po 2-3 dniach należy ją zamieszać. Będzie gotowa do użycia, gdy nie będzie się już tworzyła nowa warstwa piany. Powinna mieć brunatny kolor.
Gnojówkę z pokrzyw stosujemy wyłącznie doglebowo od 2 tygodnia po posadzeniu pomidorów, najlepiej jeden raz w tygodniu do czasu dojrzewania owoców pomidora. Należy pamiętać, żeby nie moczyć liści!
Przygotowanie gnojówki z czosnku
Przygotować składniki:
- ząbki czosnku (75 g), lub świeże liście i łuski czosnku (500 g) suche liście i łuski czosnku (200g)
- przygotowany materiał rozdrobnić i zalać 10 l wody,
- odstawić na 2-4 tygodnie do fermentacji
- rozcieńczyć w proporcji 1:10 i przecedzić.