- Odsłon: 90
Wino z gruszek
Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.
Składniki:
8,5 l soku z gruszek
4 l wody
3 1/5 kg cukru
3 dag kwasku cytrynowego
1 g tarniny
1/2 paczki pożywki dla drożdży
1 paczka drożdży winiarskich uniwersalnych
Przygotowanie:
Za pomocą sokownika lub prasy do owoców pozyskać sok z gruszek. Sok zlać do balonu. Przygotować matkę drożdżową. Rozpuścić cukier w 3/4 wody i wlać do soku. W pozostałej wodzie rozpuścić kwasek cytrynowy wraz z pożywką dla drożdży, a następnie wlać do butli. Do uprzednio przygotowanego zaczynu drożdżowego dodać taninę. Całość wymieszać oraz pozostawić do fermentacji. Po zakończeniu procesu fermentacji zlać wino znad osadu i odstawić na czas klarowania. Następnie rozlać wino do ciemnych butelek.