- Odsłon: 52
Wino z czarnego bzu
Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.
Składniki:
10 kg jagód czarnego bzu
6 kg cukru
6 g matki drożdżowej madera, malaga lub portwein
8 l wody
1 opakowanie pożywki dla drożdży
Przygotowanie:
W przypadku czarnego bzu należy zbierać całe baldachimy, a nie pojedyncze jagody. Pozwoli to na uzyskanie wiekszej ilości soku. Po oczyszczeniu owoców całość należy zalać 4 l wody i gotować na małym ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu. Powstałą miazgę przetrzeć przez sito lub zmiksować i pozostawić na około 24 godz. Po upływie tego czasu zalać 4 l wrzącej wody i znówu odstawić na 24 godz. Następnie odcisnąć sok, dodać cukier, matkę drożdżową i pożywkę. Po zakończeniu fermentacji burzliwej wino należy jak najszybciej zlać.