- Odsłon: 63
Wino z aronii
Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.
Składniki:
3,3 kg owoców aronii
6,5 l wody źródlanej
1,7 kg cukru
1 opakowanie matki drożdżowej typu bordeuax
1 opakowanie matki drożdżowej typu burgund
Przygotowanie:
Po dokładnym umyciu owoców i osuszeniu owoców wsypać je do gąsiora. Następnie zalać je wystudzonych syropem cukrowym, który zawiera 2/3 ilości całego cukru niezbędnego do przygotowania wina oraz do 6,5 l wody. Do całości dodać szczepionki drożdży typu burgund i bordeaux, po czym szczelnie zamknąć naczynie korkiem z waty. Po siedmiu dniach dodać pozostałą ilość cukru, a naczynie zatkać korkiem i rurką fermantacyjną. Należy pamiętać, że aronia fermentuje dość długo, dlatego po około 3-4 miesiącach wino zlewa się znad osadu. Proces fermentacji również przebiega około trzech miesięcy. Wina z aronii można dowolnie mieszać z winami o niskiej zawartośc garbników np. z winami z truskawek, gruszek lub jabłek. Przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.