Wino z agrestu

 

agrest2

 

Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.

 

Składniki:
8 l moszczu agrestowego
6,5 l wody źródlanej
3,5 kg cukru
1 opakowanie drożdży winiarskich typu tokaj
1 opakowanie matki drożdżowej
5 g fosforanu amonowego

 

Przygotowanie:
Zebrany agrest przebrać, umyć i osączyć z wody. Następnie zmiażdzyć i zalać wrzątkiem. Pozostawić na kilka godzin. Jeszcze lepszą jakość moszczu zapewni fermentacja w miazdze. Należy ją ograniczyć do dwóch dni. 8 l moszczu uzyskuje się z 14-20 kg owoców agrestu. Przewidzianą dawkę wody trzeba tak gospodarować, aby wystarczyła na sparzenie owoców, przepłukanie miazgi przy powtórnym wyciskaniu soku oraz rozpuszczanie drugiej i trzeciej porcji soku dodawanego do zestawu. Wiekszą część cukru tj. 3 kg przeznacza się na fermentację alkoholową, a 1/2 kg na dosłodzenie wina. Drożdże winiarskie należy rozmnożyć w pół litrze matki drożdżowej i dodać do przygotowanego nastawu. Pozostawić do fermentacji w temperaturze pokojowej. Po 4-6 tygodniach płyn zlewa się do butelek i pozostawia w chłodnym miejscu. Wino gotowe jest do spożycia po 2-3 miesiącach.

 

wino domowe