Przygotowanie matki drożdżowej

 matka drozdzowa2

 

 

Na 2-3 dni przed wytłaczaniem owoców oraz rozpoczęciem fermentacji należy przygotować matkę drożdżową. Z przeznaczonych owoców należy przygotować około 1 szklanki soku. Następnie do litrowej butelki wlewamy około 150 ml przygotowanego soku, 300 ml wody oraz dodajemy 2 łyżeczki cukru. Zatykamy butelkę zwartym korkiem z waty i gotujemy w garnku z wodą przez około 30 min. Płyn studzimy do około 25oC i wlewamy zawartość torebki z drożdżami. Butelkę ponownie zatykamy korkiem z waty i pozostawiamy na 24-48 godz. w temp. około 26oC. Pamiętaj, by co jakiś czas wstrząsnąć butelką, aby pobudzić namnażanie drożdży. Namnożoną szczepionkę drożdżową wlewamy do balonu z nastawem. Powyższe proporcje dobrane na pojemność 25 l. Jeżeli potrzebujemy więcej lub mniej dobieramy odpowiednie proporcje składników.

 

 

 

wino domowe