Ratafia. Jak zrobić nalewkę wieloowocową?

ratafia2m 

 

Planując przygotowanie tej nalewki uzbrój się w cierpliwość. Proces powstawania ratafii trwa bowiem kilka miesięcy. Dodaje się do niej owoce zgodnie z czasem ich dojrzewania. Dzięki temu zyskuje ona coraz to nowe aromaty i smaki. Później, jak każda nalewka, musi jeszcze leżakować, by nabrać mocy.

Składniki:

2 i 1/2 kg mieszanki świeżych owoców (poziomek, malin, truskawek, jeżyn, jagód, wiśni, węgierek, jabłek, gruszek)

350 g mieszanki owoców suszonych (głogu, dzikiej róży, płatków róży, rodzynek sułtanek, fig, orzechów łuskanych, daktyli)

3 l spirytusu 95%

2 l wody

3 pomarańcze

2 cytryny

1 i 1/4 kg cukru

 

Przygotowanie krok po kroku:

Spirytus wymieszać z litrem wody. Do gąsiorka wsypać po 200–350 g owoców, w kolejności ich dojrzewania, zaczynając od truskawek, a na późnych owocach kończąc.

Owoce miękkie przed wrzuceniem do gąsiora pozbawia się szypułek, przebiera, płucze i osącza na sicie. Pestkowe – dryluje i kroi na mniejsze kawałki. Jabłka i gruszki dodaje się rozdrobnione, ze skórką, ale bez gniazd nasiennych. Na koniec wrzuca się do słoja owoce suszone oraz obrane i pokrojone cytrusy (bez pestek).

Po wsypaniu każdej porcji do słoja wlać szklankę spirytusu. Trzeba też zawartość delikatnie zamieszać i zakorkować naczynie. Po skończeniu maceracji nalew zlać do innego naczynia.

Zagotować litr wody w czajniku, do garnka wsypać cukier i mieszając, powoli dolewać wrzątek. Rozpuścić cukier, by powstał syrop. Przelać roztwór do nalewu i dobrze wymieszać. Ratafii się nie filtruje.

Nalewkę odstawić do Bożego Narodzenia, a jeszcze lepiej – do Wielkanocy.

 

 

wino domowe