- Odsłon: 59
Wino ze śliwek mirabelek
Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.
Składniki:
10 l moszczu ze śliwek
3 kg cukru
3 litry wody źródlanej
2 g pirosiarczynu sodu
1 opakowanie matki drożdżowej uniwersalnej
Przygotowanie:
Owoce wydrylować i zmiażdżyć. Następnie otrzymaną miazgę poddać około tygodniowej fermentacji. Po tym okresie odcisnąć moszcz, dodać pirosiarczyny sodu i matkę drożdżową. Gdy fermentacja całkowicie się zakończy i proces klarowania wina również dobiegnie do końca, rozlać je do ciemnych butelek i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.