Wino z truskawek

 truskawki2

 

 

Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.

 

Składniki:
4 kg truskawek
4 kg cukru
1,5 l wody źródlanej
1 opakowanie drożdży uniwersalnych
1 opakowanie pożywki dla drożdży
1 kwasek cytrynowy

 

Przygotowanie:
Świeże i słodkie truskawki (można dodać trochę poziomek) przebrać, usunąć szypułki. Następnie zasypać owoce cukrem i całość rozgnieść. Do rozgniecionych owoców dodać przygotowaną wodę, matkę drożdżową oraz pożywkę dla drożdży. Całość przełożyć do gasiorka. Gąsiorek zatkać korkiem z waty z rurka fermentacyjną i pozostawić na około tydzień w temp. pokojowej. Co jakiś czas delikatnie wymieszać. Po tygodniu wycisnąć miazgę, a pozostały płyn odtsawić do ponownej fermenracji. Po upływie fermentacji burzliwej przelać wino do czystego naczynia, wypełniając po brzegi. Szczelnie zatkać i pozostawić do dalszej fermentacji. Na każdy 1 l wina dodać 1-2 gkwasku cytrynowego. Po zakończeniu procesu fermentacji zlać wino znad osadu i odstawić na czas klarowania. Następnie rozlać wino do ciemnych butelek.

 

 

wino domowe