- Odsłon: 78
Wino z malin
Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.
Składniki:
10 l moszczu z malin
3,3 kg cukru
2,9 l wody
3 g fosroranu amonu
2 g pirosiarczynu potasowego
Przygotowanie:
Maliny należy oczyścić z szypułek, następnie zmiażdżyć owoce i pozostawić je na 1-3 dni w tem. około 15oC. Po tym okresie wycisnąć sok i przygotować nastaw. Dodać 3 g fosforanu amonu na 10 l nastawu. Moszcz malinowy fermentuje szybko i gwałtownie, można więc uzyskać bardzo mocne wino. Wskazane jest dodanie około 2 g pirosiarczynu potasowego na 10 kg owoców. Po tym zabiegu proces fermentacji stanie się wolniejszy. Po zakończeniu procesu fermentacji zlać wino znad osadu i odstawić na czas klarowania. Następnie rozlać wino do ciemnych butelek. Pożądany efekt otrzymuje się po około 18-24 miesiącach leżakowania.