- Odsłon: 50
Wino z moreli
Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.
Składniki:
1 1/5 kg moreli
1 kg cukru
4 1/5 l wody
1 opakowanie kwasku cytrynowego
1 rozkruszona tabletka Campden
1 opakowanie drożdży winiarskich typu burgund lub bordeaux
1 opakowanie pożywki do drożdży
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz drożdży oraz moreli, wymieszać w gąsiorze. Następnie morele umyć, osuszyć, pociąć oraz wydrylować. Umieścić owoce w specjalnie do tego przygotowanym materiałowym worku z drobnymi dziurkami oraz wycisnąć możliwie jak najwięcej soku z moreli do gąsiora. Zawartość worka wrzucić do gąsiora, zatkać szczelnie korkiem z waty i umieścić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie dodać drożdże winiarskie oraz ponownie wycisnąć zawartość worka z morelami do naczynia. Następnie przez 5 dni codziennie mieszać wywar oraz wyciskać sok z worka. Po upływie tego czasu odcedzić zawartość worka, usunąć miąższ, przelać zawartość naczynia do drugiego gąsiora oraz szczelnie zamknąć korkiem z watą. Wino ściągnąć po 30 dniach oraz ponownie po kolejnych 60 dniach. Gdy wino staje się klarowne, należy rozpocząć butelkowanie. Wino pozostawić na 1 rok, aby odpowiednio dojrzało i nabrało niezbędnych walorów.