- Odsłon: 51
Wino z jabłek
Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.
Składniki:
25 kg jabłek (lekko kwaśnych)
50 l wody źródlanej
8 kg cukru lub 12 kg miodu
Przygotowanie:
Do sporządzenia tego trunku niezbędna jest beczułka. Z połowy cukru i niewielkiej ilości wody należy przygotować syrop. Następnie oczyścić jabłka, usuwając wszelkie zanieczyszczenia, oraz pokroić je w kostkę. Przyłożyć do beczułki i zalać syropem oraz drugą połową przygotowanej letniej wody. Odstawić do fermentacji, a po jej zakończeniu zlać jabłecznik. Z cukru, który pozostał, przygotować syrop, zszumować i ponownie zalać jabłka. Odstawić do fermentacji, a po jej zakończeniu ściągnąć płyn. Do wcześniej ściągnietego jabłecznika dodać płyn, bardzo dokładnie wymieszczać i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 6 miesięcy. Następnie przelać jabłecznik do wyparzonych i czystych butelek. Dobrze zakorkować.