Wino z czereśni

 czeresnia2

 

Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.

 

Składniki:
6 kg cukru
2 dag kwasku cytrynowego
10 l soku z czereśni
10 l wody źródlanej
1 opakowanie drożdży portwein
1 opakowanie pożywki dla drożdży

 

Przygotowanie:
Owoce oczyścić, usuwając ogonki i większość pestek - powinno się pozostawić około 5% pestek. Następnie owoce lekko zmiażdżyć i pozostawić na dwa dni. Miazgę systemetycznie mieszać, aby nie wytworzył się ocet. Wycisnąć sok za pomocą sokowirówki. Następnie dodać kwasek cytrynowy oraz drożdże. Po zakończeniu burzliwej fermentacji wino pozostawić na kilka dni, aby dofermentowało, po czym przelać do mniejszego naczynia wypełniając je po brzegi. Po zakończeniu klarowania przelać do ciemnych butelek.

 

 

wino domowe