- Odsłon: 52
Wino z dzikiej róży
Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.
Składniki:
3,5 kg owoców dzikiej róży
5,7 l wody źródlanej
2 kg cukru
3 g fosforanu amonu
1 opakowanie matki drożdżowej
Przygotowanie:
Owoce dziekiej róży mogą być stosowane zarówno do produkcji win lekkich i ciężkich. Owoce należy zemleć, a następnie wsypać do balonu, zalać roztworem wody i cukru, dodać fosforanu amonu i matkę drożdżową. Konieczne jest zamknięcie balonu korkiem z rurką fermantacyjną. Tak zamknięte naczynie odstawia się do fermentacji w temp. 20-25oC na około 4-6 tygodni. Następnie należy przelać wino do innego naczynia i pozostawić do fermentowania. Po zakończeniu procesu fermentacji zlać wino znad osadu i odstawić na czas klarowania. Następnie rozlać wino do ciemnych bytelek.