Wino z czarnych porzeczek

 

czarna porzeczka2

 

 

Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.

 

 

Składniki:
5,5 kg czarnych porzeczek
5,5 l wody źródlanej
2,5 kg cukru
2 ml pektopolu
5 g pożywki dla drożdży
1 opakowanie drożdży uniwersalnych lub malaga lub burgund

 

 

Przygotowanie:
Owoce czarnej porzeczki starannie umyć i usunąć szypułki. Następnie lekko rozgnieść i dodać 2 l ciepłej wody. Gdy całość ostygnie, dodać pektopol i pozostawić owoce w naczyniu na 48 godz. Otrzymany sok wlać do gąsiora i zalać go 1/3 ilości cukru w postaci syropu cukrowego. Następnie dodać drożdże winiarskie (wybrany rodzaj) oraz pożywkę dla drożdży. Gąsior szczelnie zamknąć tamponem z waty, a po upływie 72-96 godz. fermentacji dodać drugą porcję syropu cukrowego (z 1/3 ilości cukru). Ostatnią porcję cukru dodać dziewiątego dnia fermentacji. Po zakończeniu procesu fermentacji zlać wino znad osadu i odstawić na czas klarowania. Następnie rozlać wino do ciemnych butelek. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Mocne wino z czarnych porzeczek musi dojrzewać co najmniej rok. Po tym czasie nadaje się do spożycia.

 

 

wino domowe