- Odsłon: 61
Wino z białych winogron
Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.
Składniki:
11 kg białych winogron
1 l wody źródlanej
3/5 kg cukru
1 opakowanie drożdży uniwersalnych lub riesling
Przygotowanie:
Owoce umyć i oberwać z kiści. Następnie delikatnie rozdrobnić, umieścić w plastikowym wiaderku i pozostawić na 48 godz. pod przykryciem. Po tym czasie wycisnąć sok. Moszcz po wyciśnięciu zlać do gasiorów. Dodać syrop cukrowy z 3/5 kg cukru oraz 1 l wody i szczepionkę drożdży. Gdy proces fermentacji ustanie, tj. po około 30 dniach, wino zlać znad osadu. Jeśli napój tego wymaga, ponownie go dosłodzić syropem cukrowym i powtórnie odstawić do fermentacji. Ponieważ wina białe nie są zbyt trwałymi kompozycjami, należy je stabilizować pirosiarczynem potasu. Wina białe powinny leżakować około 3 miesiące. Po tym okresie są gotowe do spożycia. Gdy owoce są zbyt kwaśne, należy dodać więcej syropu cukrowego.