Wino tarninowe

 

 tarnina2

 

Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.

Składniki:
10 kg owoców tarniny
4,5 kg cukru
10 l wody źródlanej
1 opakowanie pożywki dla drożdży
1 opakowanie matki drożdżowej uniwersalnej

 

Przygotowanie:
Do produkcji wina należy używać owoców przemarzniętych i dojrzałych. Takie owoce najlepiej nadają się do stworzenia słodkiego, mocnego wina deserowego. Wino tarninowe bardzo długo dojrzewa i dopiero po kilku latach uzyskuje odpowiedni smak i bukiet. Do otrzymanego soku dodać wodę, wcześniej przygotowany syrop z cukru i pożywkę do drożdży oraz matkę drożdżową. Całość zamkniętą w gąsiorze odstawić do fermentacji. Po tym okresie i zlaniu wina dodać syrop z około 1,3 kg cukru. Najlepszą temperaturą do dojrzewania wina tarninowego jest ok. 15oC.

 

 

wino domowe