- Odsłon: 61
Wino jeżynowe
Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.
Składniki:
15 kg jeżyn
5 kg cukru
1 opakowanie pożywki dla drożdży
1 opakowanie matki drożdżowej typu burgund
Przygotowanie:
Z jeżyn wycisnąć sok za pomocą sokowirówki lub sokownika. Sok jeżynowy zawiera bardzo dużo kwasów organicznych, należy go zatem rozwodnić. Dodać kolejnoi pożywkę, syrop z cukru oraz matke drożdżową. Naczynie uzupełnić wodą do objetości 20 l. Tak przygotowany nastaw należy odstawić do dalszej fermentacji. Po około 4 tygodniach wino należy zlać do butelek i postawić w ciemnym i chłodnym miejscu.