Wino głogowe

 

 glog2

 

 

Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.

 

Składniki:
5 kg świeżych owoców głogu
10 l wody źródlanej
4 kg cukru
matka drożdżowa tokaj lub madera
1 opakowanie pożywki dla drożdży

 

Przygotowanie:
Do wykonania tego wina najlepiej użyć przemarzniętych owoców głogu. Aby przygotować moszcz, owoce należy lekko zmiażdżyć i zalać wodą, w której wcześniej rozpuszczono 1 kg cukru. Następnie dodać matkę drożdżową i pożywkę. Tak wypełniony gasiorek zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Po upływie trzech tygodni dodać syrop cukrowy. Po następnych siedmiu dniach odcedzić moszcz, a z pozostałych owoców wycisnąć sok, który po wcześniejszym przefiltrowaniu należy dodać do moszczu. tak przygotowany nastaw przechowywać około miesiąca, a następnie ściągnąć wino znad osadu.

 

 

wino domowe