- Odsłon: 61
Wino dyniowe
Przed przystąpieniem do przygotowania składników do wina proszę przeczytać informacje dotyczące przygotowania syropu cukrowego, drożdży winiarskich, przygotowaniu matki drożdżowej oraz procesu fermentacji nastawu. Uchroni Was to przed porażką przy produkcji domowego wina.
Składniki:
5 kg miąższu dyni bez skórki i pestek
2 kg jabłek
2 kg cukru
6 l wody źródlanej
1 opakowanie matki drożdżowej typu malaga
Przygotowanie:
Miąższ dyni i jabłka (ze skórką) pokroić w kostkę oraz przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie przygotować syrop, wykorzystując do tego celu 1 l wody i 1 kg cukru. Zagotować 5 l wody. Wrzącą wodą zalać wczesniej rozdrobioną dynię z jabłkami, ostudzić, a następnie wycisnąć sok i przelać do gąsiorka. Do tak przygotowanego moszczu należy dodać matkę drożdżową, pożywke i syrop drożdżowy. Gasiorek zamknąć korkiem z rurka fermentacyjną. Po tygodniu dodać syrop z pozostałego cukru. Po okresie fermentacji przelać wino do mniejszego naczynia i pozostawić do klarowania. Po 3-4 tygodniach wino zlać znad osadu i przelać do butelek.