- Odsłon: 55
Świeży koper zimą
Jesienią i zimą cena za natkę może przybierać kolosalne kwoty, więc część z nas rezygnuje z jej zakupu.
Bardzo dobrym pomysłem jest zrobienie zapasu kopru na zimę i zamrożenie go w plastikowych pojemnikach lub paczkach. Gdy ktoś chce może pokuśić się o wyhodowanie zimowej natki, która będzie równie smaczna, a przede wszystkim świeża!
Koperek wydaje się delikatną rośliną, ale ma niesamowitą wytrzymałość na chłody i nie potrzebuje ciągłego nasłonecznienia, by się rozwijać. Okres października i listopada to dobry czas na jego wysianie, gdyż przyniesie spore plony jeszcze przed pierwszym śniegiem. Będziemy w stanie cieszyć się nim, aż do grudnia albo i dłużej. Warto wypróbować ten sposób na uprawę, a być może nie będziemy skazani na wykorzystywanie suszonej naci, która jest znacznie mniej intensywna w smaku.
Jak uprawiać koper na zimę?
Na zimowy wysiew kopru najlepiej wybrać październik i listopad, gdzie temperatury nie spadają poniżej 10 stopni Celsjusza. Ziarenka kiełkują ok. 3 tygodnie i jeśli mają odpowiednią temperaturę do wybicia się z ziemi, chłody nie będą przeszkadzać w rozwoju. Jeżeli natomiast temperatura zaczyna gwałtownie spadać, nakryj koper agrowłókniną, by dogrzać glebę. Może się zdarzyć, że zima zaskoczy nas wcześniej, wtedy ziarna przeleżą do wiosny i zakiełkują gdy zacznie się okres wegetacji. Inny sposób na hodowanie kopru to wysianie go w donicach, a gdy nadejdzie mróz, zabiera się je do garażu czy szklarni. Ta roślina hamuje wzrost, gdy temperatura spadnie poniżej 10 stopni Celsjusza, lecz gdy tylko nieco się ociepli, ponownie zaczyna proces wegetacji. Ważne, by nie zapominać o częstym podlewaniu, gdyż uschnięte gałązki nie powrócą do życia.