Choroby roślin

 

Alternarioza pomidora

(oraz ziemniaki, papryka i oberżyny)

Antraknoza dyni

(ogórki polowe oraz szklarniowe)

Antraknoza fasoli

Alternarioza naci marchwi

(pietruszka)

Askochytoza bobu

(fasola i groch)

Bakterioza obwódkowa fasoli

Bawełnica topolowo-marchwiana Czarna zgnilizna marchwi

Chwościk buraka

(zarówno buraki cukrowe, jak i ćwikłowe)

Chowacz szczypiorak

Drutowce - larwy chrząszczy

(marchew, pietruszka, buraki ćwikłowe)

Furazyjne więdnięcie grochu 

Gąsienice z rodziny sówkowatych

(żerują na wielu roślinach np.
na burakach ćwikłowych, marchwi i pietruszce itd.)

Golanica marchwianka 

Guzak północny

(chryzantema, pomidor, marchew)

 Gryzonie  Liściolubka selerowa

Mączniak prawdziwy baldaszkowatych

(zwłaszcza marchwi i pietruszki)

Mątwik burakowy

(atakuje buraki ćwikłowe,
liściowe, cukrowe,
pastewne)

 Mączniak rzekomy cebuli  

Miniarka porówka

(cebula, szczypiorek oraz por)

 Mokra zgnilizna

(warzywa korzeniowe, kapustne, cebuli i sałata)

Mszyca głogowo-marchwiane   Mszyca wierzbowo-marchwiowa  

Mszyca trzmielinowo-burakowa

(atakuje uprawy fasoli i ogórka, a także rośliny ozdobne - alstromeria, gerbera i róża)

Niszczyk zjadliwy

(cebula, czosnek, ziemniaki,
szpinak, fasola, groch, bób,
pietruszka, seler)

Połyśnica marchwianka  

Poskrzypka cebulowa

(gustuje w roślinach cebulowych
- zarówno warzywach,
jak i ozdobnych)


Rdza fasoli   Rdza grochu 
 Różowa zgnilizna korzeni cebuli

Szara pleśń

(pomidor, ogórki, fasola, truskawki, itd.)

Śmietka ćwiklanka

(zarówno buraki cukrowe, jak i ćwikłowe)

Śmietka cebulanka

(a także czosnek i por)

Śmietka kiełkówka, śmietka glebowa

Septorioza selera

(seler naciowy i korzeniowy oraz pietruszka)

 Ślimaki- pomrowiki  Strąkowiec fasolowy

Szpilecznik baldasznik

(pietruszka i seler, uszkadza rośliny
z rodziny selerowatych i kapustowatych,
nie uszkadza marchwi, chociaż się na niej rozwija)

Turkuć podjadek Zgorzelowa plamistość grochu

Zgnilizna twardzikowa

(fasola, ogórki, sałata
oraz rośliny korzeniowe)

Zgorzel siewek

(najczęściej kapustnych i buraków)

Zielona zgnilizna czosnku
Żółta mozaika fasoli 
  Zwykła mozaika fasoli

Wgryzka szczypiorka

(cebula, por i czosnek)