Rdza fasoli

 


Choroba rzadko występuje w naszych warunkach. Większe straty wyrządza na odmianach tycznych, w rejonach z dużą ilością opadów. Rdza przechodzi przez cały rozwój fasoli, dlatego poraża rośliny w ciągu całego okresu wegetacji. Wiosną na liściach tworzą się żółte plamy. Później na spodniej stronie liści w obrębie tych przebarwień powstają liczne, rdzawe skupienia zarodników letnich, za których pomocą choroba łatwo rozprzestrzenia się na plantacji. Z biegiem czasu po obu stronach liści i na strąkach pojawiają się ciemnobrunatne skupienia zarodników przetrwalnikowych. Zarodniki te zimują na resztkach roślin, wiosną powstające z nich tak zwane zarodniki podstawkowe zakażające młode rośliny. Choroba powoduje przedwczesne zasychanie i opadanie liści. Porażone strąki tracą wartość użytkową.

 

rdza fasoli 1 
 rdza fasoli 2
 rdza fasoli 3
 rdza fasoli 4

 

Zapobieganie i zwalczanie.

Nasiona przed wysianiem powinny byc zdrowe bez widocznych plam i zaprawione Zaprawą Funaben T lub Zaprawą NAsienną T zawiesinową. Zwalczanie choroby i zapobieganie polega głównie na eliminowaniu źródeł infekcji. Należy usuwać resztki po zbiorze roślin i wykonać głęboką orkę jesienną — co utrudnia kiełkowanie zarodników przetrwalnikowych i niszczy je. W przypadku zagrożenia choroba mozna stosować opryski preparatami Biosept 33 SL, Captan 50 WP. Po zbiorach zebrać i zniszczyć wszystkie resztki roślin. Stosować co najmniej 3-4 letnią przerwę w uprawie roślin na danym miejscu.

choroby roslin2