Wierzba jako ukorzeniacz

 

wierzbaa


Utnij kilka gałązek wierzby (wszystkie gatunki produkują naturalny hormon ukorzeniający), potnij je na 5-10 cm odcinki (przygotuj ich tyle, żeby zapełnić wybrany garnek). Zalej ciepłą wodą tak, aby były całkowicie zakryte, przykryj pokrywką, postaw na małym ogniu i podgrzewaj (nie gotuj) przez 2 godziny. Odstaw z ognia i zostaw na 12 godzin.
Po 12 godzinach odcedź płyn do pojemnika, wyrzuć gałęzie. Płyn powinien mieć ciemnobrązowy kolor. Można też po prostu zalać zimną wodą i odstawić na 24-48h.
Odpowiednią ilość wlewamy do słoika lub uciętej plastikowej butelki, wkładamy patyczki roślin, które chcemy ukorzeniać i pozostawiamy na 12h co pozwoli im w pełni zaabsorbować hormon ukorzeniający, a następnie wsadzamy do ziemi. Zużyty płyn wylewamy.
Natomiast resztę przygotowanego płynu możemy przechowywać w lodówce nawet kilka lat i zawsze masz ukorzeniacz pod ręką.
Do podlewania również stosuje się (rozcieńczony) roztwór z wierzby, na szybszy rozrost korzonków.
Nie powinno się tylko robić tego z gałązek wierzby które kwitną.

 

 

ukorzeniaczeee