Nasi goście

073036
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W poprzednim tygodniu
W tym miesiącu
W poprzednim miesiącu
Wszyscy goście
29
210
239
71546
2890
4751
73036

Twoje IP: 18.205.176.39
2022-05-16 05:03

Luty

Prace ogrodowe na miesiąc luty:

 

Ochrona przed sniegiem i przymrozkami.

 

W przypadku opadów śniegu należy go podgarniać pod drzewa i krzewy. Przy intensywnych opadach należy strząsnąć śnieg z gałęzi, zabezpieczamy je w ten sposób przed złamaniem. Gdy luty jest bardzo mroźny możemy jeszcze okryć rośliny włókniną lub tekturą.
Pod koniec lutego można rozpocząć nawożenie kompostem drzew i krzewów. Na trawnik możemy rozsypywać wapno, nawet wtedy gdy leży śnieg. Po takim zabiegu trawa zacznie pięknie rosnąć.

 

 

Dokarmianie ptaków

 

Pamiętamy o dokarmianu ptaków. Wartościowym posiłkiem dla ptaków – zarówno tych dużych, jak i mniejszych – są wszelkiego rodzaju ziarna i zboża. Słonecznik, proso, kukurydza, kasze, płatki owsiane czy siemię lniane dostarczają zwierzętom potrzebnych składników odżywczych i sycą je na długi czas. Można też dawać im orzechy (niesolone i w żaden inny sposób nie przetworzone) oraz suszone owoce, bez dodatku cukru.

 

Zabiegi pielegnacyjne drzew i krzewów

 

Przy sprzyjających warunkach klimatycznych możemy rozpocząć nawożenie gleby, a pod iglakami uzupełniamy ubytki z wyściółki w postaci kory sosnowej. W czasie odwilży gdy brakuje śniegu możemy podlewać iglaki i inne rośliny zimnozielone co zapobiegnie ich usychaniu.
Jeżeli pogoda pozwala to przeprowadzmy opryski brzoskwiń przeciwko kędzierzawości liści.
Pod koniec lutego możemy rozpocząć zabiegi pielęgnacyjne cięcia drzew i krzewów. Możemy rozpocząć prześwietlanie grusz, jabłoni, krzewy porzeczek, agrestu i borówki wysokiej. Usuwamy gałęzie uschnięte, połamane i porażone chorobami. Możemy również wyciąć stare grube konary. pamiętajmy żeby miejsca cięcia zebezpieczyć maścią ogrodową. Przycinamy żywopłoty i krzewy ozdobne kwitnące latem, takie jak budleja, tawuła japońska, hortensje czy powojniki oraz innych roślin, które nie kwitną wiosną.
Planując szczepienia drzew, przygotowujemy zapas zrazów z wybranych odmian.
Przycinamy również rośliny zimujące w pomieszczeniach takie jak fuksje, bugenwille, oleandry czy sundaville.

 

Przygotowanie do wysiewu warzyw

 

Głębokość siewu jest zależna od gatunku, ale przyjmuje się ogólną zasadę, że nasiona (w tym również cebulki) umieszczamy w podłożu na głębokość równą ich trzykrotnej grubości, a zupełnie drobne (np. begonia, petunia) umieszczamy na powierzchni bez dodatkowej warstwy podłoża. Po ukazaniu się 3-4 listków, siewki pikujemy i ustawiamy w miejscach bardzo widnych oraz odpowiednio ciepłych. Regularnie podlewamy, a z chwilą ustąpienia niebezpieczeństwa przymrozków, czyli w drugiej połowie maja, wysadzamy na miejsce stałe. Przedtem jednak należy młode rośliny poddać hartowaniu, wystawiając je w cieplejsze dni na zewnątrz i chowając do pomieszczeń na okres nocy.

W lutym zaczynamy, a w marcu kontynuujemy siew roślin. Możemy siać wczesne odmiany:
- Pomidory – odmiany: jawor, malinowy Ożarowski, Olka Polka, Rumba Ożarowska, malinowy Retro, pomidor karłowy wczesny;
- Marchew – odmiany: wczesna Jagna, Amsterdamska, Baltimore, Napoli.
- Pietruszka – odmiany: korzeniowa cukrowa, korzeniowa Dobra.
- Rzodkiewka – odmiany: średniowczesna Polina, Opolanka, Tetra Iłówiecka, Carmen.
- Koper – odmiany Kozak, Lukullus.
- Por
- Bob - im wcześniej wysiany, tym piękniejszy, mniej narażony na mszyce.
- Cebula
- Papryka
- Seler korzeniowy i liściowy- (Nasiona selera kiełkują w ciemności. Po wysianiu należy zakryć pojemnik nieprzezroczystym wieczkiem, aż do momentu napęcznienia nasion. Czas od momentu siewu do wykiełkowania nasion selera może trwać nawet 3 tygodnie.).
Używamy nasion dobrej jakości wysiewając je w skrzynkach lub innych pojemnikach z odpowiednio przygotowaną ziemią. Zabezpieczamy pojamniki przez zbyt szybkim parowaniem wody przezroczystą folią (mini szklarnia). Do momentu wschodów utrzymujemy temperaturę powinna wynosić ok. 21oC. Później temperaturę możemy obniżyć o 3-5°C. Podlewamy wodą o temp. pokojowej. Do tego celu możemy wykorzystać spryskiwacz, który pozwoli delikatnie zwilżyć ziemię. Naszych nasion absolutnie nie podlewamy strumieniem wody, a więc nie robimy tego konewką czy butelką, bo grozi to ich wypłukaniem – należy używać do tego spryskiwacza. Pamiętajmy, że nie wszystkie z roślin będzie można trzymać na parapecie, niektóre trzeba będzie po kilku tygodniach przesadzić do gruntu.
Pierwsze wysiewy do gruntu najlepiej rozpocząć w warzywniku, gdy tylko ziemia rozmarzanie. Zanim przystąpimy do siewu, podłoże należy wcześniej odpowiednio przygotować, oczyszczając je z chwastów i resztek pożniwnych, zasilając kompostem, przekopując i grabiąc. Jeżeli ziemia nie jest zmarznięta możemy w niskich tunelach wysiać niektóre odmiany marchwi, rzodkiewki, szpinaku, czosnku oraz pietruszki. Przykrywamy folią, zapewniając ochronę przed zimnem. Czasami już w lutym bywa ciepło i słonecznie, innym razem jeszcze w marcu na rabatach leży śnieg i doskwierają silne przymrozki. Dlatego też nie zawsze powinniśmy ściśle przestrzegać zaleceń dotyczących terminu siewu poszczególnych gatunków roślin, a raczej dostosować je do realnych możliwości, jakie stwarza nam panująca na zewnątrz pogoda. Jeżeli mimo złych prognoz wysiejmy nasiona do gruntu już w lutym, a w marcu nadejdą silne przymrozki i spadnie śnieg, kiełkujące siewki mogą tego nie przetrwać, nawet jeśli z natury są dość odporne na chłody. Bez względu jednak na sytuację pogodową, decydując się na wczesne wysiewy trzeba mieć pod ręką zapas włókniny, którą przykryjemy obsiane zagony w razie nagłych spadków temperatury, chroniąc w ten sposób siewki przez przemarznięciem. Siejąc nasiona roślin wprost do gruntu o tak wczesnej porze roku, należy też odpowiednio wybierać ich odmiany. W przypadku warzyw odpornych na chłody mogą trafić się bowiem odmiany źle znoszące niskie temperatury (szczególnie odmiany późniejsze), dlatego należy szukać tych najbardziej odpornych i najwcześniejszych.Kiedy rośliny wykiełkują i podrosną, zbyt gęste wschody należy przerwać, usuwając z rzędów najsłabsze rośliny i pozostawiając te najsilniejsze w odpowiedniej dla danego gatunku rozstawie. W przeciwnym razie zbyt gęsto rosnące warzywa wydadzą mniejsze plony słabszej jakości, a rośliny ozdobne będą słabiej kwitły i częściej chorowały.
Pod koniec lutego możemy wysiewać do gruntu wczesne odmiany pietruszki, pasternaku, czosnku (pojedyncze ząbki). Po wysianiu, przykrywamy białą agrowłókniną.

 

 

Zioła w domu

 

W domu możemy wysiać do pojemników zioła np. szałwię lekarską, rozmaryn i estragon. Zioła w domu, uprawiane w doniczkach, to doskonały sposób aby świeże zioła mieć zawsze pod ręką.

 

 

Przygotowanie do wysiewu kwiatów

 

Na rozsady możemy wykorzystać również nasiona zebrane w poprzednim sezonie we własnym ogródku. Jednak w niektórych przypadkach musimy liczyć się z pewnymi niespodziankami. Otóż pewne rośliny (np. liliowce) bardzo chętnie krzyżują się ze sobą, dając mieszańce o nieprzewidywalnych cechach. Może się więc okazać, że kwiaty uzyskane z ich nasion będą się różnić wyglądem od tych, które mieliśmy w poprzednim roku.Możemy równiez wysiewać nasiona kwiatów, które siejemy do pojemników zabezpieczając je przed utratą wody, przykrywając folią. Należy też pamiętać, że nasiona niektórych roślin przed siewem wymagają dodatkowego przygotowania. Do najczęstszych zabiegów należą:
- stratyfikacja – przetrzymywanie nasion przez kilka do kilkunastu tygodni w niskiej temperaturze (najczęściej dotyczy bylin zimujących w gruncie),
- skaryfikacji – uszkodzenia twardej powierzchni (np. nasion kanny)
- namaczanie, np. fasoli.


- Begonia stale kwitnąca — wysiewamy ją do pojemników, trzymanych w ciepłym miejscu. Delikatnie zraszamy przy pomocy spryskiwacza. Nasiona należy lekko wetknąć w ziemię. Skrzynki należy okryć np. folią spożywczą i cieniować. Raz na jakiś czas należy przesadzić siewki do nowej ziemi.
- Dalia zmienna — nasiona przysypujemy ziemią, spryskujemy wodą i przykrywamy folią. Okrycie należy zdjąć dopiero wtedy, kiedy rośliny wyrosną 1 cm ponad podłoże.
- Petunia ogrodowa – sadzonki wysadzamy w drugiej połowie maja. Kwitną jasnożółto, czerwono, biało lub granatowo aż do października.
- Werbena – po 2-3 tygodniach sadzonkom przycina się wierzchołki pędów aby pobudzić rozkrzewianie się rośliny. Do gruntu trafiają w drugiej połowie maja.
- Lewkonia – sadzonki powinny być umieszczone w nasłonecznionym stanowisku, wsadzone do gruntu w maju, aby zakwitnąć w czerwcu. Kwiaty utrzymują się do końca lata.
- Niecierpek – najpopularniejsze są odmiany o kwiatach w kolorze różowym, fioletowym lub białym. Kwitną przez cały rok gdy zapewnimy im zacienione miejsce i ochronimy od przymrozków.
- Heliotrop – kiełkuje już po 14 dniach. Do gruntu sadzimy go w maju, a kwitnie od czerwca do października.
- Lwia paszcza

Do donic można posadzić kłącza paciorecznika (kanny), dalii i cantedeskii. Z bylin możemy wysiać ostróżkę ogrodową oraz chaber wielkogłówkowy.
Siewki chronimy przed przeciągami.

RODO

Wina domowe