Nasi goście

073025
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W poprzednim tygodniu
W tym miesiącu
W poprzednim miesiącu
Wszyscy goście
18
210
228
71546
2879
4751
73025

Twoje IP: 18.205.176.39
2022-05-16 04:15

Gnojówki i preparaty roślinne

Gnojówki i preparaty roślinne

 

Gnojówki, wyciągi, wywary i napary przygotowuje się ze świeżych lub suszonych roślin. Rośliny należy rozdrobnić. Gotowy środek przed użyciem należy przecedzić i rozrzedzić w odpowiedniej proporcji.

 

Gnojówka


Na przygotowanie gnojówki używamy np. 1 kg rośliny używa się 10 litów wody lub wielokrotność tych proporcji. Gnojówkę przygotowujemy w pojemniku drewnianym lub plastikowym. Nie wolno używać metalowych naczyń. Gnojówke należy przemieszać przynajmniej 1x dziennie, staramy się mieszać przygotowany materiał od dołu żeby dostarczyć tlen do dolnych warstw. Fermentacja powinna odbywać się w dobrze napowietrzonym materiale. Pojemnik przykrywamy z dwóch powodów: zapach fermentacji nie będzie uciążliwy do otoczenia i zabezpieczymy gnojówkę przez zwierzętami, które mogłyby się w niej utopić. Wydzielający się zapach fermentacji możemy osłabić wykorzystując do tego celu mączkę bazaltową lub dolomitową. Proces fermentacji trwa od 2-4 tygodni. Gotową gnojówkę można rozpoznać po tym, że przestaje się pienić w czasie mieszania.

Napar


Do przygotowania naparu wykorzystuje się świeże lub suszone rośliny. Rozdrobnione rosliny zalewa się gorącą wodą i pozostawia się do ostygnięcia. Napar po przecedzeniu wykorzystuje się tego samego dnia.

 

Wyciąg


Tutaj również możemy wykorzystać świeże lub suszone rośliny, które również należy rozdrobnić. Rozdrobnione rośliny zalewamy zimną wodą i możemy pozostawiać na okres od 12-24 godzin. Wykorzystanie wyciągu możemy przedłużyć max. do 36 godzin ponieważ później rozpoczyna się proces fermentacji. Niewykorzystany wyciąg możemy pozostawić do fermentacji, przekształcając wyciąg w gnojówkę.

 

Wywar (odwar)


W tym przypadku wykorzystujemy świeże lub suszone rośliny, które rozdrabniamy. Zalewamy je zimą wodą na okres od 12-24 godzin. Następnie gotuje się na słabym ogniu przez 30 min., a następnie pozostawia do ostudzenia. Jeżeli gorący wywar zamkniemy w szczelnym słoiku to możemy go wykorzystać przez okres 3-4 miesięcy. Wywar znajdujący się w otwartym słoiku bez zamknięcia czas na wykorzystanie to 1 tydzień.

 

 

Nazwa rośliny  Rodzaj preparatu, rozcieńczenie  Działanie preparatu Przygotowanie preparatu Termin stosowania, miejsce zastosowania w nawiasie
 Aksamitka wyciąg bez rozcieńczenia mszyce 1 kg szuszonych kwitnących roślin (bez korzeni) zalać 10 l. ciepłej wody, pozostawić na 2 dni, przecedzić, dodać 40 g szarego mydła przy porażeniu (rośliny -  głównie jagodowe)
wywar bez rozcieńczania choroby grzybowe 500 g suszonych roślin zalać 3 l wody, gotować 30 min. moczyć przed sadzeniem przez 8 godz. (cebule i bulwocebulowe kwiatów oraz korzenie rozsad)
Bez czarny  gnojówka bez rozcieńczania krety, norniki  1 kg świeżych liści, kwiatów i pędów lub 200 g suszonych roślin zalać 10 l wody i pozostawić na 4-5 dni. w razie potrzeby (wlać do nor razem z liśćmi)
 wyciag 1:10 dezynfekcja nasion i przyśpieszenie kiełkowania (moczyć przez 15 min). 1 kg świeżych lub 200 g suszonych liści i kwiatów na 10 l wody, moczyć 24 godz. w razie potrzeby (rośliny, gleba)
Bylica piołun gnojówka bez rozcieńczania mrówki 500 g kwiatów zalać 10 l wody, pozostawić do fermentacji  w czasie pojawienia się mrówek i mrowiska
wyciag 1:20 owocówka jabłóweczka i śliwóweczka, gąsienice zjadające liście 300 g świeżego ziela lub 30 g suszu zalać 10 l ciepłej wody, zostawić na 24 godz. na krótko przed terminem wylotu owocówek po pojawieniu się gąsienic (rośliny)
wyciąg bez rozcieńczania gryzonie (krety, nornice, ślimaki)  przy pojawianiu się (nory, gleba)
wywar bez rozcieńczania pchełki, szpeciel jeżyniowiec 300 g świeżego ziela lub 30 g suszu, zalać 10 l wody, pozostawić na 24 godz., gotować 30 in. zapobiegawczo 2x w tygodniu na młode rośliny, na początku kwitnienia, tuż po kwitnieniu rośliny
Cebula zwyczajna  wyciąg bez rozcieńczania przędziorki, mszyce, miodówki, skoczki 200 g łusek cebuli zalać 10 l ciepłej wody, pozostawić na 4-5 dni. kilkakrotnie rośliny
wywar bez rozcieńczania choroby grzybowe (zaraza ziemniaka), przędziorki, mszyce 75 g cebuli lub 500 g łusek na 10 l wody, gotować 30 min. zapobiegawczo rośliny
napar bez rozcieńczania choroby grzybowe, przędziorki, połyśnica marchwianka 75 g cebuli lub 500 g łusek zalać 10 l wrzącej wody zapobiegawczo rośliny
Chrzan pospolity gnojówka bez rozcieńczania brunatna zgnilizna drzew pestkowych (szczególnie wiśni)  500 g świeżych albo 100 g suszonych liści, kwiatostanów lub korzeni na 10 l wody okres kwitnienia zapobiegawczo (przy porażeniu nie skutkuje) drzewa pestkowe
 wyciąg bez rozcieńczania  brunatna zgnilizna drzew pestkowych (szczególnie wiśni)  300 g świeżych albo suszonych liści zalać 10 l wrzącej wody na 12 godz. marzec-kwiecień (okres rozwijania się pąków) zapobiegawczo (drzewa pestkowe)
napar bez rozcieńczania owocóweczka jabłóweczka, śliwkóweczka  500 g rozdrobnionych świeżych korzeni, kwiatów i liści zalać 10 l wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia na krótko przed terminem wylotu motyli (jabłonie)
Czosnek pospolity gnojówka 1:10 wzmacniające, choroby grzybowe 75 g rozdrobnionych ząbków lub 500 g świeżych lub 200 g suszonych liści i łusek zalać 10 l wody. Stosować po zakończeniu fermentacji. zapobiegawczo (gleba, gleba wokół drzew owocowych, w okresie lotu (gleba)
gnojówka bez rozcieńczania połyśnica marchwianka
 wyciąg 1:1 szkodniki o aparacie gębowo-ssącym (mszyce, miodówki, skoczki, mączlik szklarniowy, wciorniastki, przędziorki) wielopąkowiec porzeczkowy 250 g roztartego czosnku zalać 10 l wody, kilkakrotnie mieszać po 15 min. odcedzić. wiosna-lato, zapobiegawczo, przy porażeniu roślin, krzewy porzeczki czarnej (opryskiwać podczas pękania pąków i tuż po kwitnieniu)
wyciąg bez rozcieńczania choroby grzybowe (np. szara pleśń), bakteryjne, mszyce, pchełki, połyśnica marchwianka, śmietki 200 g ząbków roztartego czosnku zalać 10 l wody i pozostawić na 24 godz. wiosna-lato zapobiegawczo, przy porażeniu w okresie lotu - rośliny
napar bez rozcieńczania choroby grzybowe, połyśnica marchwianka  75 g rozdrobnionych ząbków lub 500 g świezych lub 200 g suszonych liści i łusek zalać 10 l gorącej wody, pozostawić pod przykryciem na 20-30 min. zapobiegawczo, kilkakrotnie w okresie lotu - rośliny
 Gorczyca biała  wyciąg bez rozcieńczania  mszyce 200 g sproszkowanych nasion zalać 10 l wody, pozostawić na 12 godz. przy porażeniu rośliny
 przędziorki 6 g sproszkowanych nasion zalać 10 l wody i pozostawić na 12 godz. przy porażeniu rośliny
 Hyzop lekarski wyciag 1:3 rolnice 1,5 kg świeżych kwitnących roślin na 10 l wrzącej wody, pozostawić na 24 godz. zapobiegawczo przy porażeniu całej rośliny, gleba
 Krwawnik pospolity wyciag 1:10 mączniak prawdziwy, brunatna zgnilizna drzew pestkowych, plamistość liści drzew pestkowych, kędzierzawość liści brzoskwini 1 kg świeżych kwitnących lub 100 g suszonych roślin zalać 10 l wody, pozostawić na 24 godz. w czasie kwitnienia zapobiegawczo, przy porażeniu rosliny
 wywar bez rozcieńczania mszyce, miodówki, larwy pluskwiaków, liściożerne gąsienice motyli (zwójki, bielinki, tantniś krzyżówiaczek) 1 kg kwitnących lub 100 g suszonych roslin zalać 10 l wody na 24 godz. nastepnie gotować 30 min. zapobiegawczo, przy porażeniu rosliny
 Lebiodka pospolita  wyciąg 1:3 tarczniki, miseczniki (opryskiwać po zdrapaniu szczotką kolonii szkodników)  1 kg świeżych roślin zalać 10 l zimnej wody, pozostawić na 24 godz.  przy porażeniu (kolonie szkodników na roślinach)
 Majeranek ogrodowy wyciąg 1:3 mrówki 1 kg swiezych roślin przed kwitnieniem do 10 l wody, pozostawić na 24 godz. ścieżki mrówek i ich gniazda (gleba)
 Mniszek pospolity gnojówka bez rozcieńczenia stymulowanie wzrostu, łagodne nawożenie, poprawia jakość owoców, wzmaga tworzenie się próchnicy w glebie 1 kg kwitnących roślin z korzeniami zalać 10 l wody, pozostawić do fermentacji. kilkakrotnie w okresie wegatacji -  rośliny, gleba
 wywar bez rozcieńczenia nawożenie, podlewać po posadzeniu roślin  1 kg liści i pędów zebranych po kwitnieniu zalać 10 l wody, gotować 20-30 min. na małym ogniu wiosna. lato - gleba
Pokrzywa zwyczajna  gnojówka 1:10 lub 1:20 zapobiegawczo przeciw chorobom grzybowym i szkodnikom 1 kg. świeżego ziela (przed kwitnieniem) lub 200 g suszu zalać 10 l wody. Stosować po zakończeniu fermentacji. wiosną, po mrozach - gleba
 gnojówka bez rozcieńczenia nawożenie gleby w razie potrzeby - gleba, kompost
 wyciąg bez rozcieńczania mszyce, przędziorki 1 kg świeżego ziela (przed kwitnieniem) lub 200 g suszu zalać 10 l wody, pozostawić na 12-24 godz,. Stosować po zakończeniu fermentacji.  zapobiegawczo, w czasie pojawienia się na roślinach
 wywar 1:5 chowacze, choroby pędów 1 kg świeżego ziela lub 200 g suszu na 10 l wody, gotować 30 min. wczesną wiosną -  rośliny
 wywar 1:3 kiła kapusty, szara pleśń, rdze, mączniki  w razie potrzeby - rośliny
 Pomidor gnojówka 1:10 przyspiesza wzrost pomidorów 150 g liści zalać 10 l wody. Stosować po zakończeniu fermentacji. przy porażeniu rośliny
 wyciąg bez rozcieńczania rolnice, bielinek kapustnik, pachówka strąkóweczka 150 g liści i pedów zalać 10 l wody na 2 godz. przed i w czasie wylotu motyli - rosliny
 wywar 1:3 mszyce, przędziorki, młode gąsienice zwójek i bielinków, tantniś krzyżowiaczek, pchełki 1 kg świeżych roślin zalać 10 l wody, gotować na małym ogniu 0,5 godz., odstawić na 2 godz. przy porażeniu rosliny
 Rumianek pospolity   napar 1:5 dezynfekuje nasiona i przyśpiesza ich kiełkowanie (moczyć przez 15 min.) 100 g suszu (kwiaty) zalać 10 l wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. zapobiegawczo - rosliny, nasiona
wywar 1:5 zamieranie pędów malin 100 g suszu zalać 10 l wody na 12-24 godz., gotować 20 min. wczesną wiosną przez 3 dni z rzędu, powtórzyć po 14 dniach -  rośliny
 wyciąg 1:5 przędziorki, mszyce, miodówki, liściożerne gąsienice motyli (zwójki, bielinki, tantniś krzyżowiaczek)  3 kg świeżych lyb 1 kg suchych roślin (kwiaty i liście) zemleć i zalać 10 l wody o temp. 70oC, pozostawić na 12-24 godz. zapobiegawczo opryskiwać wiosną i latem - rośliny
   Skrzyp polny   gnojówka 1:5 mączniak prawdziwy, choroby wywołane przez grzyby glebowe 1 kg świeżych lub 200 g suszonych (bez korzeni) zalać 10 l wody. Stosować po zakończeniu fermentacji. okres wegetacji, co 3 tygodnie przez 3 dni, w czasie słonecznych dni przed południem - rośliny, gleba
 gnojówka 1:4 owocówka jabłóweczka, nasionnica trześniówka, przędziorki 1 kg świeżego ziela lub 200 g suszu zalać 10 l wody (z dodatkiem wrotyczu lub gnojówki z pokrzywy) przez cały rok, co 3 tygodnie przez 3 dni - rośliny
 wywar 1:3 rdza, kiła kapusty, szara pleśń 1 kg świeżych lub 200 g suszonych roślin zalać 10 l zimnej wody, pozostawić na 12 godz., nastepnie podgrzewać na małym ogniu 30 min.  przez 3 tygodnie co 3 dni po południu -  rośliny
 napar 1:5 uodparnianie roślin na choroby grzybowe 1 kg świeżych lub 200 g suszonych roślin włożyć do 10 l gorącej wody, parzyć 30 min. (nie dopuścić do wrzenia), odstawić na 24 godz. od końca marca do paździenika co 2 tygodnie - ważne w wilgotne lata - rośliny, gleba
 Szałwia lekarska  wyciag 1:3 rolnice, wzmacnianie młodych roślin 200 g świeżych liści (zebrane przed kwitnieniem) na 10 l wody, pozostawić na 24 godz. zapobiegawczo przy porażeniu, po posadzeniu - całej rośliny, gleba
 Szczaw polny  wyciąg bez rozcieńczania  mszyce, miodówki, przędziorki w sadach 200-300 g roztartych korzeni zalać 10 l wody o temp. 40oC, opryskiwać po 1-3 godz. przy porażeniu rośliny
 Trawy (siano)  wyciąg (moczyć 3 dni) 1:3 mączniak jabłoni, agrestu  3,3 kg zmurszałego siana na 10 l wody, pozostawić na 3 dni pierwszy oprysk przy pękaniu paków, następnie w zależności od pogody, 2-3 razy co 10-15 dni - rośliny
 wywar bez rozcieńczania mszyce, larwy pluskwiaków, liściożerne gasienice motyli (zwójniki, bielinki, tantniś krzyżowiaczek) 400 g siana zalać 10 l wody i pozostawić na 24 godz., gotować 2 godz., dodać 30 g szarego mydła przy porażeniu - rośliny
 Tymianek właściwy wyciąg 1:3 rolnice, mrówki 1 kg świeżych kwitnących roślin na 10 l wody, pozostawić na 24 godz.  zapobiegawczo, przy porażeniu rośliny, ścieżki mrówek i ich gniazda (całe rośliny, gleba)
 Wrotycz pospolity  gnojówka 1:15 larwy szkodników, mszyce 1 kg pociętych lisci zalać 10 l wody, pozostawić do fermentacji w czasie pojawienie się szkodników na roślinie - roślina
 gnojówka bez rozcieńczenia mrówki  w czasie pojawienia mrowiska
 wywar bez rozcieńczenia

mszyce, mrówki,

szpeciel jeżyniowiec,

roztocz truskawkowy i jeżynowy,

bielinek kapustnik, owocówka jabłkóweczka, śliwkóweczka

 

300 g świeżego ziela lub 30 g suszu na 10 l wody, gotować 20 min.

w okresie wegetacji rośliny, 

wiosną - rośliny,

wiosną i jesienią - rosliny,

w czasie pojawienia się motyli - rośliny,

 

Ziemniak   wyciąg bez rozcieńczenia mszyce, przędziorki, liściożerne gąsienice motyli 1,2 kg zielonej lub 0,6 kg suchej naci zalać 10 l wody, odstawić na 3-4 godz. przy porażeniu - roślina

     Powyższe zestawienie preparatów opracowała

dr Hanna Legutowska - SGGW

Działkowiec Ochrona roślin

 

 

Gnojówka - Dziki bez czarny


Gnojówka z dzikiego bzu czarnego to naturalny preparat do odstraszania kretów oraz nornic. Przy okazji niszczy rolnice i poprawia żyzność gleby. Fermentująca gnojówka w wiaderku staje się też pułapką na komary.

Przygotowanie gnojówki z dzikiego bzu czarnego jest bardzo proste. Na gotowy preparat trzeba jednak czekać 2-4 tygodnie. Dlatego warto go przygotowywać profilaktycznie, zanim w ogrodzie pojawią się kret czy nornica.

 

Przepis na gnojówkę z dzikiego bzu czarnego do odstraszania kretów i nornic

Składniki
1 kg dzikiego bzu czarnego świeżego albo 20 dag suszonego (liście, młode pędy, kwiaty)
10 l wody (najlepiej nagrzanej przed słońce)

Wykonanie
Dziki bez czarny włożyć do wiaderka plastikowego. Nie trzeba go rozdrabniać.

Wlać wodę i odstawić wiaderko w kąt ogrodu. Najlepsze jest miejsce w półcieniu, np. od zachodu lub wschodu. Co jakiś czas trzeba ciecz zamieszać.

Jeśli są komary, gnojówka, przygotowująca się w wiaderku, staje się dla nich pułapką. Składają bowiem w niej jaja, z których wylęgają się larwy. Łatwo je zauważyć tuż pod powierzchnią wody (wyglądają jak przecinki). Opadają na dno, gdy wodę poruszy się np. patykiem. Larwy komarów nie mają żadnego wpływu na właściwości gnojówki. Trzeba tylko pamiętać, aby gnojówka z komarami nie stała zbyt długo. Okres przekształcania larw w dorosłe osobniki trwa od dwóch tygodni (jeśli jest ciepło) do 5 tygodni (jeżeli jest zimno). Gnojówka z dzikiego bzu czarnego jest gotowa po 2-4 tygodniach (w zależności od pogody). Gdy jest ciepło, robi się szybciej, zaś zimno - wolniej. Wystarczy ją przelać do konewki i nierozcieńczoną podlać nory oraz kopce gryzoni. Podlewać można też warzywniak oraz trawnik, ale tutaj trzeba zastosować preparat rozcieńczony: 1 część gnojówki na 10 części wody. Gnojówka z dzikiego bzu czarnego to bowiem także nawóz naturalny. Gnojówka z dzikiego bzu czarnego odstrasza krety i nornice. Niszczy w glebie rolnice (szare robaki przypominające pędraki) oraz pobudza procesy glebowe (ziemia traci jałowość). Jest też minus: gnojówka z dzikiego bzu czarnego śmierdzi jak sterta gnoju ( to jedna z bardziej śmierdzących gnojówek roślinnych, jakie znam). Dlatego, jeśli ktoś jest wrażliwy na taki zapach, albo ma takiego sąsiada, lepiej używać gnojówki młodej, czyli około 2-tygodniowej. Gnojówka z bzu zwabia też muchy, ale tylko przy mieszaniu i podlewaniu. Z tego powodu trzeba ją zużyć na raz, najlepiej wieczorem. Rano po muchach nie ma śladu. Resztki gnojówki z dzikiego bzu czarnego warto wyrzucić na kompost. To świetna szczepionka przyśpieszająca kompostowanie, bogata w azot.

 

 

Gnojówki roślinne do nawożenia

 

Dziki bez czarny – warzywa, kwiaty, krzewy i drzewa owocowe, trawnik

Dziki bez czarny z pokrzywą – warzywa, kwiaty, truskawki, poziomki, krzewy oraz drzewa owocowe i ozdobne, ziemniaki, zioła, trawnik

Glistnik jaskółcze ziele – byliny, krzewy oraz drzewa owocowe i ozdobne

Gwiazdnica pospolita – warzywa, byliny, krzewy i drzewa owocowe oraz ozdobne, trawnik

Mniszek lekarski z kwiatami – do krzewów i drzew owocowych, w tym agrestu, borówek, truskawek (ma bardziej kwaśny odczyn niż inne gnojówki roślinne)

Mniszek lekarski bez kwiatów – do bylin, warzyw, ziół, róż, krzewów i drzew owocowych

Ogórecznik lekarski – warzywa (zwłaszcza pomidory), kwiaty, zioła, krzewy i drzewa owocowe

Pokrzywa – warzywa (oprócz cebuli, czosnku, fasoli, grochu), zioła, kwiaty, byliny, krzewy i drzewa owocowe, róże, trawnik

Pomidor – do pomidorów (do przygotowania gnojówki nadają się WYŁĄCZNIE młode, zdrowe ziele pomidorów)

Roszponka warzywna – warzywa, kwiaty, trawnik, krzewy i drzewa owocowe oraz ozdobne

Żywokost – warzywa, zwłaszcza papryka, pomidor, oberżyna oraz krzewy i drzewa owocowe, kwiaty

 

 

 

Gnojówki roślinne zapobiegające chorobom (wzmacniające)

Dziki bez czarny – wzmacnia odporność roślin na choroby

Dziki bez czarny z pokrzywą – wzmacnia odporność roślin na choroby

Cebula – choroby grzybowe poziomek i truskawek

Cebula z czosnkiem – choroby grzybowe buraków, pomidorów, poziomek, truskawek

Cebula z czosnkiem, porzeczką i szczawiem – choroby grzybowe poziomek, truskawek, krzewów i drzew owocowych, warzyw

Czosnek – choroby grzybowe buraków, malin, pomidorów, poziomek, róż, truskawek, drzew i krzewów owocowych

Glistnik jaskółcze ziele – szara pleśń tulipanów

Piołun – rdza wejmutkowo-porzeczkowa

Pokrzywa – wzmacnia odporność warzyw, roślin ozdobnych, krzewów i drzew owocowych

Skrzyp – uodparnia poziomki, truskawki, warzywa, trawy, krzewy i drzewa owocowe na choroby grzybowe

 

 

 

 

Gnojówki roślinne na szkodniki

Czosnek – połyśnica marchwianka

Dziki bez czarny – krety, nornice

Dziki bez czarny z pokrzywą – krety, nornice

Glistnik jaskółcze ziele – bielinek kapustnik, muchy

Paproć orlica pospolita – mszyce, ślimaki

Paproć narecznica samcza – bawełnica korówka, miseczniki

Piołun – mrówki, mszyce

Pokrzywa – mszyce w kolorze zielonym (tylko młoda gnojówka)

Pokrzywa z wrotyczem – nasionnica trześniówka, owocówka jabłkóweczka, przędziorki

Pomidor – mszyce na różach

Roszponka warzywna – drutowce, ślimaki

Skrzyp – miseczniki, mszyce, przędziorki, tarczniki (najlepsza jest gnojówka młoda, fermentująca)

Żywokost – mszyce, zwłaszcza na bobie, kapuście, marchwi

 

 

 

 

Gnojówki roślinne do przyśpieszania kompostowania

Cebula

Cebula z czosnkiem

Cebula z czosnkiem, porzeczką i szczawiem

Czosnek Dziki bez czarny

Dziki bez czarny z pokrzywą

Glistnik jaskółcze ziele

Mniszek lekarski z kwiatami

Mniszek lekarski bez kwiatów

Ogórecznik lekarski

Paproć narecznica samcza

Paproć orlica pospolita

Pokrzywa

Pokrzywa z wrotyczem

Roszponka warzywna

Skrzyp

Żywokost

Do kompostu możemy dodać resztki gnojówek, które równiez przyśpieszają rozkładanie kompostu. Ciecz można zużyć np. do nawożenia, walki ze szkodnikami i chorobami czy regeneracji zniszczonej gleby.

 

 

 

Gnojówki roślinne do regeneracji gleby

Dziki bez czarny

Dziki bez czarny z pokrzywą

Mniszek lekarski z kwiatami

Mniszek lekarski bez kwiatów

Pokrzywa

Skrzyp

Żywokost

Regeneracji, czyli stymulowania procesów biologicznych, wymaga ziemia zniszczona np. po powodzi czy budowie domu. Dzięki temu gleba szybciej staje się urodzajna.

 

 

 

Gnojówka - Skrzyp

 

Do jej przygotowania potrzebne są skrzyp oraz woda. Gnojówka ze skrzypu wzmacnia rośliny, dzięki czemu są odporne na choroby grzybowe. Niszczy też szkodniki.

Skrzyp zbieramy od maja do sierpnia (V-VIII) Skrzyp łatwo znaleźć np. w przydrożnych rowach. Nadaje się także skrzyp rosnący w ogrodach (jako chwast). Zbieramy tyle skrzypu żeby ułożony luźno zajął około ¼ pojemnika.
Woda (z kranu, deszczówka, ze stawu, mycia warzyw czy owoców) – tyle, aby powierzchnia wody była kilka centymetrów poniżej krawędzi pojemnika.
Czas przygotowania 3-4 tygodnie (szybciej, gdy pogoda jest ciepła).
Skrzyp można go pociąć lub porozrywać, ale nie jest to konieczne. Zalać wodą. Odstawić w kąt ogrodu (cień lub półcień).
Po tygodniu zawartość wiaderka delikatnie fermentuje.
Na powierzchni pojawiają się bąbelki. Na tym etapie gnojówka ze skrzypu nadaje się do niszczenia szkodników.
Do wzmacniania roślin, by były bardziej odporne na choroby grzybowe, gnojówka ze skrzypu musi postać dłużej.
Ogólnie skrzyp słabo się rozpada, zwłaszcza zebrany w lipcu i później.
Gnojówka jest gotowa, gdy w cieczy liście skrzypu odpadają od łodyg.
W porównaniu do innych, gnojówka ze skrzypu nie ma silnego zapachu.

Stosowanie:
Zapobieganie chorobom grzybowym – w rozcieńczeniu 1:5 (1 część gnojówki, 5 części wody).
Gnojówka ze skrzypu zawiera krzem, który wzmacnia komórki roślin, dzięki czemu stają się bardziej odporne na atak grzybów, np. powodujących szarą pleśń.
Podlewać przy korzeniach – przynajmniej raz w sezonie – warzywa, kwiaty, krzewy i drzewa owocowe, trawnik. Truskawki oraz poziomki najkorzystniej podlać w pierwszej połowie maja (V).


Zwalczanie szkodników (miseczniki, mszyce, przędziorki, tarczniki) – w rozcieńczeniu 1:50 (1 część gnojówki, 50 części wody).
Podlewać profilaktycznie rośliny na liście. Do niszczenia szkodników najlepsza jest młoda gnojówka ze skrzypu (fermentująca).

Przyśpieszanie kompostowania – gnojówkę można rozcieńczyć wodą (w dowolnych proporcjach) lub stosować bez rozcieńczenia. Podlewać kompost.

Resztki gnojówki nadają się do kompostowania
. Działają jak szczepionka kompostowa oraz wzbogacają kompost w krzem.

W gnojówce ze skrzypu znajdują się pożyteczne bakterie, które wspomagają procesy glebowe. Ziemia staje się bardziej urodzajna.

 

 

 

 

Gnojówka - Cebula

 

To gnojówka zapobiegająca chorobom grzybowym truskawek. Podlewa się nią truskawki przed kwitnieniem oraz po koszeniu liści.
Termin przygotowania: maj i czerwiec (V-VI)

Składniki:

Cebula (łuski, uszkodzone cebule i ewentualnie zielony szczypior) – tyle, aby zakryły dno wiaderka
Woda (może być np. z kranu, deszczówka, pozostała z mycia doniczek i warzyw) – tyle, aby zajęła pół wiaderka

Uwaga! Na gnojówkę nadaje się każda cebula. Mogą to być np. cebula zwyczajna (jest najpopularniejsza), cebula kartoflanka, cebula perłowa, cebula siedmiolatka, cebula wielopiętrowa.
Czas przygotowania 2-4 tygodnie (szybciej, jeśli jest ciepło, dłużej – zimno)

Wykonanie:

Włożyć cebulę do wiaderka. Większe kawałki pociąć lub zmiażdżyć, np. kamieniem. Zalać wodą.
Odstawić w kąt ogrodu (cień lub półcień).

Po około tygodniu cebula zaczyna fermentować. Na wierzchu tworzy się delikatna pianka (bąbelki).
Cebula fermentuje słabo (zawiera mało azotu). Bąbelków jest więcej, jeśli do gnojówki był dodany zielony szczypior cebuli.
Po 2-3 dniach zamieszać patykiem.
Jeśli bąbelków już nie ma, gnojówka jest gotowa. Ciecz powinna być przezroczysta, brunatna, o zapachu gnoju i zleżałej cebuli (średnio mocnym).
Łuski nie rozpadają się, a jedynie brunatnieją. 
Stosowanie Gnojówka z cebuli zapobiega chorobom grzybowym truskawek. To m.in. szara pleśń. Wzmacnia też truskawki.
Przed użyciem gnojówkę trzeba rozcieńczyć wodą w stosunku 1:10 (jedna część gnojówki i 10 części wody).
Podlewać truskawki konewką przy korzeniach, unikając zraszania liści.
Truskawki podlewa się gnojówką z cebuli w dwóch terminach:
Przed kwitnieniem truskawek – najlepszy jest czas wypuszczania pąków kwiatowych, ale przed ich rozwinięciem. Przed kwitnieniem truskawki wystarczy podlać raz.

Po koszeniu truskawek – koszenie wykonuje się do 2 tygodni od zbioru owoców. Po zebraniu skoszonych liści podlewa się krzaczki truskawek gnojówką z cebuli. Mogą to również być gnojówka z cebuli i czosnku lub gnojówka z czosnku. Po koszeniu truskawki wystarczy podlać raz.
Resztki gnojówki z cebuli najlepiej wrzucić do kompostownika. Rozkładają się szybko i przyśpieszają kompostowanie.

 

 

 

 

Gnojówka - Dziki bez czarny i pokrzywa

 

Na tej gnojówce roślinnej dobrze rosną pomidory, trawa czy krzewy i drzewa owocowe. Jej składniki to dziki bez czarny, pokrzywa oraz woda.
Termin zbioru: maj i czerwiec (V-VI) Zarówno dziki bez czarny, jak i pokrzywę najlepiej ścinać sekatorem albo nożyczkami.
Przydają się gumowe rękawice. 

Składniki:
Świeży dziki bez czarny (liście, kwiaty, zielone pędy) oraz świeża pokrzywa (liście, młode pędy bez kwiatów) – proporcje mniej więcej po połowie, tyle, aby zajęły ¼ wiaderka;
Woda (z kranu, deszczówka, ze stawu) – tyle, by zalać całkowicie bez i pokrzywę, ale kilka centymetrów poniżej krawędzi wiaderka
Czas przygotowania 2-4 tygodnie (szybciej, jeśli pogoda jest ciepła, zaś wolniej, gdy na dworze jest chłodno)

Wykonanie:
Włożyć dziki bez czarny oraz pokrzywę do wiaderka. Nie trzeba ich rozdrabniać. Jedynie, gdy wiaderko jest małe, a zielone pędy są długie, można je przeciąć lub porozrywać dłońmi. Zalać wodą. Postawić wiaderko w półcieniu albo cieniu.
Po kilku dniach dziki bez oraz pokrzywa zaczynają dość mocno fermentować, gdyż mają dużo azotu. Na wierzchu powstają bąbelki wyglądające jak piana. Po kilku następnych dniach zamieszać ciecz patykiem.
Jeśli bąbelków nie ma, gnojówka jest gotowa do użycia. Powinna mieć zielonobrunatny kolor.
Gnojówka z dzikiego bzu czarnego oraz pokrzywy śmierdzi jak gnój. Jednak mniej niż gnojówka z dzikiego bzu czarnego (bez pokrzywy). Zwabia muchy. Dlatego najlepiej ją stosować wieczorem. Do rana zapach znika, a wraz z nim muchy.


Stosowanie:

Nawożenie – w rozcieńczeniu 1:10 (1 część gnojówki, 10 części wody). Podlewać konewką trawnik, warzywa (zwłaszcza pomidory i paprykę), kwiaty, truskawki, poziomki, krzewy oraz drzewa owocowe i ozdobne, ziemniaki, zioła.
Gnojówka z dzikiego bzu czarnego i pokrzywy ma dobre proporcje azotu, fosforu i potasu. Rośliny rosną pięknie, mają ciemnozielone liście, ale nie są wybujałe. Jeśli pomidory już kwitną, gnojówkę można przygotować z trochę większą zawartością kwiatów bzu, a mniejszą – ich liści, aby miała więcej potasu i fosforu.

Poprawa odporności roślin – nawożenie gnojówką z dzikiego bzu czarnego oraz pokrzywy zwiększa naturalną odporność rośliny na choroby i szkodniki.

Przepłaszanie kretów i nornic z trawnika – to efekt uboczny podczas zasilania trawnika gnojówką z dzikiego bzu oraz pokrzywy. Bardziej skuteczna do odstraszania kretów i nornic jest jednak gnojówka z dzikiego bzu czarnego bez dodatku pokrzywy.

Na jałową glebę – w rozcieńczeniu 1:10 (1 część gnojówki, 10 części wody). Podlewać nieurodzajną albo zniszczoną glebę, np. przez koparkę, wypalanie trawy, powódź. Pożyteczne bakterie, które znajdują się w gnojówce, pobudzają tworzenie się próchnicy i zwabiają dżdżownice. Taka gleba zaczyna żyć i rodzić.

Szybsze kompostowanie – podlewać kompostownik gnojówką bez rozcieńczania lub w rozcieńczeniu (dowolne proporcje). Na kompost warto też wyrzucić resztki gnojówki, ponieważ działają jak szczepionka kompostowa. Resztki gnojówki z dzikiego bzu czarnego oraz pokrzywy trzeba koniecznie przykryć, np. chwastami, bo śmierdzą gnojem i zwabiają muchy. Po przykryciu nie są uciążliwe.

 

 

 

 

Gnojówka - mniszek lekarski

 


Jak przygotować:

Znany powszechnie z właściwości leczniczych mniszek lekarski może bardzo pomóc w ogrodzie. Kwiaty i liście rośliny zalewamy – 1 kilogram roślin na 10 litrów wody.

 

Jak stosować:

Kiedy fermentuje bez rozcieńczania można opryskiwać drzewa w celu ochrony przed mszycą, po kwitnieniu. Bez rozcieńczania można nim również podlewać glebę, jest to bowiem łagodny nawóz mający na celu przyspieszyć wzrost roślin.

 

 

 

 

Gnojówka - żywokost lekarski

 

Jak przygotować:

Żywokost lekarski to kolejna roślina działająca przeciwko mszycom. Wystarczy 10 litrów wody i kilogram ziela odstawić do fermentacji. Gdy całość przestanie się pienić możemy stosować w proporcji 1:10.

 

Jak stosować:

Działa jako oprysk na mszyce i nawóz bogaty w potas do podlewania pomidorów, bakłażanów i roślin kwitnących.

 

 

 

 

Gnojówka - czosnek pospolity




Jak przygotować:

Czosnek to roślina o bardzo wielu właściwościach zdrowotnych. U nas wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć przeziębienie. W przypadku roślin wzmacnia i chroni przed chorobami grzybiczymi. Do przygotowania gnojówki z czosnku potrzebujemy 75 gram rozdrobnionych ząbków czosnku lub 500 gram świeżych liści oraz 10 litrów wody. Wszystko umieszczamy w pojemniku i zostawiamy do fermentacji.

 

 

Jak stosować:

Stosujemy w rozcieńczone w proporcji 1:10, do podlewania roślin i drzew owocowych. Bez rozcieńczania możemy stosować jako oprysk zwalczający połyśnicę marchwiankę, w okresie jej lotu.

 

 

 

 

 

Gnojówka - wrotycz pospolity

 



Jak przygotować:

Wrotycz pospolity to roślina niezwykle przydatna w walce przeciwko szkodnikom w ogrodzie. Kilogram zielonych części rośliny zalewamy dziesięcioma litrami wody. Po fermentacji otrzymujemy preparat na mszyce i mrówki.

 

Jak stosować:

W rozcieńczeniu 1:15 jako oprysk na mszyce, bez rozcieńczenia środek do podlewania gleby i okolicy mrowisk.

 

 

 

 

 

Gnojówka - ogórecznik lekarski

 



Jak przygotować:

Ogórecznik lekarski to bardzo ładna roślina, będąca ziołem jak i rośliną do stworzenia wydajnej gnojówki. Wystarczy około ⅓ wiaderka zapełnić świeżymi liśćmi i pędami rośliny, a resztę zalać wodą i poczekać do 4 tygodni.

 

Jak stosować:

Kiedy liście rozpadną się można śmiało zacząć stosować jako nawóz z azotem i potasem. Przydaje się więc w przypadku roślin wydających kwiaty lub owoce. Używać rozcieńczone w proporcji 1:10.

 

 

 

 

 

 

Gnojówka - pomidor

 


Jak przygotować:

Liście pomidora to doskonały materiał na gnojówkę. Na 1 litr wody wrzucamy ok 300 gram liści i pędów pomidora. Zostawiamy na kilkanaście dni (ok. 2 tyg.) aż do momentu, gdy przestanie fermentować.

 

Jak stosować:

W rozcieńczeniu 1:10 możemy wykonywać nią oprysk lub podlewać rośliny. Jest to świetny, naturalny nawóz bogaty w potas, jak i środek na ślimaki żerujące w naszych rabatach kwietnych i warzywach.

RODO

Wina domowe